Předvolební nominační konference stran byly bez překvapení

Občanští demokraté, lidovci a sociální demokraté v krajích uzavírají kandidátky pro mimořádné říjnové sněmovní volby: v sobotu se sešly čtyři krajské nominační konference ODS a čtyři kraje rozhodly o kandidátkách ČSSD. Volební lídry vybrali také lidovci ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Nominační konference nepřinesly překvapení, pouze v Libereckém kraji se jako trojka kandidátky ČSSD objevil někdejší předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus, který z politiky odešel v lednu 2006 kvůli takzvané kakaové aféře. Stejné lídry kandidátek jako v roce 2006 má sociální demokracie v Moravskoslezském (místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek), Královéhradeckém (poslankyně Hana Orgoníková) i Zlínském kraji (místopředseda ČSSD a poslanec Zdeněk Škromach).

Občanské demokraty v Olomouckém kraji povede do říjnových voleb místopředseda strany a bývalý ministr vnitra Ivan Langer, který je vedl do sněmovních voleb už v roce 2006. Stejného lídra jako v roce 2006 má i ODS ve Zlínském kraji - delegáti podpořili místopředsedu ODS, poslance a bývalého ministra práce Petra Nečase. Na Vysočině povede občanské demokraty do voleb první místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Volebním lídrem ODS Jihočeského kraje se stal poslanec Jan Bauer z Prachatic.

Středočeské lidovce povede do voleb jejich předsedkyně Lenka Melicharová Ptáčková a volebním lídrem lidovců na Vysočině se stal krajský předseda KDU-ČSL a místopředseda sněmovny Jan Kasal.

Lídry a kandidátky pro sněmovní volby schvalovali rovněž komunisté. Ústřední výbor KSČM rozhodl, že v čele kandidátky na Liberecku nebude Josef Vondruška, který doplatil na svou minulost vězeňského dozorce za komunistické éry, nahradí ho advokátka Marie Nedvědová. Vondruška čelí obžalobě za zneužití pravomoci veřejného činitele. Komunisty na Zlínsku do voleb povede nynější poslanec Vladimír Koníček. Lukáš Kollarčík, kterého navrhovala zlínská organizace, doplatil na to, že se zapletl s radikální skupinou mladých komunistů. Od nich se předseda KSČM Vojtěch Filip a celé stranické vedení distancuje.

Autor: Peter Gabaľ