Praha hostila první velkou akci předsednictví, tón jí udával plyn

Praha ve středu hostila první velkou akci během českého předsednictví Evropské unie. Do metropole zamířila na jednání Evropská komise. Vláda chtěla eurokomisařům původně představit své priority během nadcházejících šesti měsíců, nakonec se ale jednání stočilo k aktuálním problémům. Především pak ke krizi s dodávkami plynu do Evropy. Český premiér Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Barroso na tiskové konferenci po vzájemném jednání odsoudili postoj Ruska a Ukrajiny při řešení sporu o dodávky plynu. Ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz se již několik dnů dohadují o cenách dodávek, Rusové ale úplně přerušili dodávky plynu přes Ukrajinu. Původně obchodní spor mezi dvěma společnostmi se tak stal celoevropskou krizí, přičemž dopady již začínají pociťovat i spotřebitelé v některých evropských zemích. České předsednictví prostřednictvím Topolánka oznámilo, že na čtvrtek do Bruselu svolalo mimořádnou schůzku šéfů Gazpromu, Naftogazu, českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a eurokomisaře Andrise Piebalgse. Barroso i český premiér věří, že z jednání vzejdou detaily monitorovací mise, která by měla zamířit na hranice Ukrajiny a Ruska. Experti EU a zástupci plynárenského odvětví tam mají dohlížet, zda plyn skutečně proudí z Ruska a skrz Ukrajinu. Obě strany sporu se v současnosti navzájem dohadují, kdo způsobil problémy s dodávkami. Evropská unie se k Rusku i Ukrajině začíná vyjadřovat ostřeji, podle Topolánka ovšem může přijít ještě daleko tvrdší postup, když jednání o dodávkách zkrachují. Blíže to ale specifikovat nechtěl. O pozastavení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu budou ve čtvrtek v Bratislavě jednat také premiéři zemí visegrádské čtyřky.

V Praze se nicméně nejednalo jen o plynu, ale i o situaci v pásmu Gazy. Topolánek uvítal aktivity francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na Blízkém východě. Podle něj navazují na misi, kterou v oblasti podnikla EU v čele se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem, a potvrzují její kroky. Sarkozy oznámil, že Izrael i palestinská samospráva souhlasí s návrhem příměří. Izrael ale následně prohlásil, že jednání mezi Tel Avivem a Káhirou ohledně egyptského návrhu příměří mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamas dále pokračují. Izrael v sobotu po několikadenním bombardování podnikl pozemní útok na Gazu právě kvůli aktivitám Hamasu.

Členové Evropské komise se v Praze setkali také s prezidentem Václavem Klausem. Prezident po setkání řekl, že nynější rusko-ukrajinská plynová krize není evropskou záležitostí, ale hospodářskou záležitostí mezi Ruskem a Ukrajinou. Klaus také řekl, že Evropskou komisi snad návštěva Prahy přesvědčila, že Česko je dobře připraveno na nynější předsednictví Evropské unii. Dodal, že také doufá, že Česko se pokusí přispět k rozhýbání politické diskuse v Evropě.

Výprava Evropské komise do Česka se obešla bez incidentů. Jediným "vzrušením" zatím byla demonstrace zhruba desítky odpůrců radarové základny USA v Česku před Sovovými mlýny, kam se eurokomisaři a čeští ministři sjeli. Pražané konání předsednické akce vůbec nemuseli zaznamenat, nápadný jim mohl být jen vyšší počet policistů v ulicích. Návštěva Evropské komise zdaleka není poslední akcí související s předsednictvím, která se v Praze či Česku bude konat. Už ve čtvrtek Česko bude hostit neformální jednání ministrů zahraničních věcí EU.