Poslanecká sněmovna zúžila počet dávek, chce motivovat lidi k práci

Systém poskytování dávek sociální péče se od příštího roku změní. Do budoucna mají být místo současných 27 dávek pouze tři - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Počítá s tím zákon o hmotné nouzi, který schválila sněmovna. Přistoupila na senátní úpravy některých formulací. Normu nyní dostane k posouzení prezident Václav Klaus.

Vláda chce novým systémem motivovat lidi k tomu, aby si aktivně hledali práci a upřednostnili i méně placené místo či veřejně prospěšné práce před pouhým pobíráním dávek. Takto pracující potřební by nárok na dávky neztratili. Norma tak má omezit dlouhodobou závislost lidí na sociálních dávkách a zabránit sociálnímu vyloučení.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach uvedl, že "zákon by měl určitým způsobem postihnout ty, kteří se dlouhodobě práci vyhýbají a nemají zájem svoji situaci řešit". "Zákon zvýhodní ty, kteří řádně pečují o své děti a své rodiny. Bude ale znevýhodňovat ty, kteří se chovají jiným způsobem," dodal ministr. Změny ale nemají poškozovat ty, kteří pomoc objektivně potřebují, cílem je přerozdělit dávky spravedlivěji.

Zákon o hmotné nouzi má nahradit dosavadní zákon o sociální potřebnosti. Je provázán s novým zákonem o životním minimu, které už nemá zahrnovat náklady na bydlení. Životní minimum sněmovna kvůli tomu navrhla snížit ze současných 4420 na 3126 korun, vláda původně počítala se snížením na 2870 korun měsíčně.