Poslanci váhají, zda prolomit zákaz testů kosmetiky na zvířatech

Poslanci váhají, zda prolomit nynější absolutní zákaz testování kosmetiky na zvířatech. Vládní návrh novely zákona o veřejném zdraví počítá s tím, že pokusy by ve výjimečných případech opět možné byly, ochránci zvířat i ministerstvo životního prostředí jsou proti. Čtvrteční debata ve zdravotním výboru ukázala, že zákonodárci se ještě nerozhodli. Vyjasnit názor by si chtěli i na semináři, jehož uspořádání schválili. Debatu o novele přerušili, vrátí se k ní v březnu. Hlavní hygienik a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít věří v kompromis s aktivisty za práva zvířat. "Myslím, že můžeme najít nějakou společnou cestu. My jsme poslední, kteří by chtěli, aby trpěla zvířata, ale na druhé straně já jako hlavní hygienik jsem zodpovědný za lidi," řekl Vít. Dodal, že v letech 2002 a 2003, tedy ještě před schválením úplného zákazu, nebyl v tuzemských laboratořích proveden ani jeden pokus na zvířeti kvůli kosmetice.

V ČR platí naprostý zákaz testování kosmetiky na zvířatech od loňského května. V EU se s ním počítá zhruba do deseti let. Právě na současnou evropskou směrnici a potřebu sladit české právo s tímto předpisem se ministerstvo zdravotnictví odvolává. Sporná vládní novela předpokládá, že Evropská komise by mohla povolit pokus na zvířeti, pokud existují obavy, že některá složka používaného kosmetického prostředku ohrožuje lidské zdraví. Ministerstvo zemědělství podle zástupců ministerstva zdravotnictví proti tomuto znění při přípravě novely neprotestovalo a ani nežádalo u Evropské komise pro ČR výjimku. Británie a další země, kde je testování kosmetiky na zvířatech rovněž zcela zakázáno, si prý takovou výjimku vyžádaly.

Důrazně proti prolomení nynějšího stavu je Tomáš Popp z organizace Svoboda zvířat. "Desítky firem v celé Evropě i na světě vyrábějí kosmetiku, aniž by prováděly pokusy na zvířatech, takže není prostě důvod," uvedl. Proti zmírnění zákazu se již dříve vyslovil i mluvčí Státní veterinární správy.