Poslanci schválili zákon o střetu zájmů; pokuty až půl milionu

Poslanecká sněmovna schválila zákon o střetu zájmů, jehož cílem je posílit kontrolu majetku politiků a dalších veřejných funkcionářů. Zákon se nebude vztahovat na manžele a manželky veřejných funkcionářů. Společné jmění manželů však pod zákon o střetu zájmu spadá. Předloha by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2007. Musí ji však ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Zákon počítá s tím, že pokuty za porušení zákona budou moci dosáhnout až částky půl milionu korun. Minimální pokuta za neplnění povinností vyplývajících ze zákona by měla být 30.000 korun. Oproti vládní předloze poslanci navíc snížili limit pro oznámení o příjmech a darech z vládou navrhovaných 300.000 korun na 100.000. Přijatý zákon by se měl týkat například členů vlády, poslanců, senátorů a šéfů ústředních státních orgánů, soudců, členů Komise pro cenné papíry, ředitelů Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace. Pod zákon by měli spadat rovněž policisté, státní zástupci, členové statutárních, řídících, dozorčích a kontrolních orgánů a také vedoucí zaměstnanec právnických osob vzniklých ze zákona.

Poslanci ale zároveň chtějí chránit funkcionáře před zneužitím údajů o jejich majetku a příjmech. Zavedli proto evidenci přístupů do elektronické báze s údaji veřejných funkcionářů. O každém nahlédnutí se tak povede záznam do protokolu. Bude obsahovat údaje o tom, kdo do databáze vstoupil, a o co se zajímal. Toto ustanovení kritizuje organizace Transparency International, podle níž má lidem co nejvíce znesnadnit přístup k informacím.

Změnou oproti původnímu vládnímu záměru je i to, že dodržování zákona bude kontrolovat Nejvyšší správní soud. Původně vláda uvažovala o tom, že zákon budou kontrolovat ústřední a krajské rady pro posuzování zákona o střetu zájmů.

Podle Transparency International patří Česká republika v rámci Evropské unie mezi státy s největší mírou korupce. Ze zemí evropské pětadvacítky dopadly hůře pouze Lotyšsko a Polsko. Na žebříčku zahrnujícím 159 zemí se Česko dělí o 47. až 50. příčku s Řeckem, Namibií a Slovenskem.