Politici a umělci se v Praze rozloučili s Pavlem Dostálem

V historické budově pražského Národního divadla dnes konalo poslední rozloučení s ministrem kultury Pavlem Dostálem, který v neděli prohrál boj s rakovinou. Bylo mu 62 let. Památku nejdéle sloužícího člena polistopadové vlády, poslance ČSSD, divadelníka, novináře a otce čtyř dětí na pietním shromáždění uctili politici v čele s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Jiřím Paroubkem. Za herce promluvila Jiřina Jirásková s Tomášem Töpferem. Lidé, kteří se do Národního divadla nedostali, mohli poslední rozloučení sledovat na obrazovkách České televize.

Jeviště v divadle pokryla záplava květin a věnců, nad nimi visela česká vlajka a Dostálova fotografie. Přišli se s ním rozloučit bývalý prezident Václav Havel, někdejší premiéři Miloš Zeman, Vladimír Špidla a Stanislav Gross, umělci, novináři a další osobnosti českého veřejného života. Předseda vlády Dostála přirovnal k francouzským prokletým básníkům z 19. století: "Nebyl beránek, ale buřič a rebel". Dostál podle něj nepatřil mezi levicové salónní intelektuály, jeho krédem byl čin. Paroubek také vyzdvihl ministrův důraz na obranu práv Romů, boj proti nacionalismu, jeho respekt k jiným kulturám a evropanství.

Podle Klause je Dostálova smrt v prvé řadě pro všechny obrovskou ztrátou. Připomněl, že ministr patřil mezi nejoblíbenější politiky. Zároveň však také uvedl, že jeho názory se od Dostálových lišily. "Ukázalo se, že naše názory nejsou stejné, že se v pohledu na mnohé otázky politického směřování naší země lišíme. Zamířili jsme proto na opačné póly formující se politické scény," vzpomínal prezident na období těsně po listopadu 1989. Jejich vztahy to prý ale také díky vzájemnému respektu a otevřenosti nijak nepoznamenalo. Podobně Dostál vycházel i s většinou dalších lidí, poznamenal prezident. Dodal, že i díky tomu se ministr těšil takové důvěře a oblíbenosti mezi lidmi. Mezi proslovy zazněla z reproduktorů píseň Jaromíra Nohavici Kometa, od skupiny Hradišťan skladby O naději a Mrtví, písně Hany Hegerové i Edith Piaf. Smuteční shromáždění zakončila minuta ticha a státní hymna. Rodina se s Pavlem Dostálem rozloučí ještě v pátek, kdy se v Olomouci koná pohřeb.

Autor: Ivo Prokop