Policisté mají další členy Berdychova gangu, jeden jim vyhrožoval

Na 40 už vzrostl počet lidí stíhaných za vraždy a loupeže na bohatých podnikatelích, které má údajně na svědomí gang kolem Davida Berdycha spolčený s elitními policisty. V rámci třetí fáze operace Uniforma policie v neděli zadržela a obvinila čtyři další muže, u jednoho z nich našla nelegálně držený samopal. Týž muž pak při výslechu v noci na úterý vyhrožoval státnímu zástupci i policistům fyzickou likvidací. Pátý se šestým nově obviněným pobývají ve vězení za předchozí kriminální činnost. Při zatýkání jednoho z podezřelých zasahovali kvůli obavě z toho, že je ozbrojen, vedle detektivů pro boj s organizovaným zločinem i příslušníci Útvaru rychlého nasazení, sdělila ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Obava se nakonec při domovní prohlídce u obviněného potvrdila. "Našly se legálně držené zbraně, nelegálně držený samopal, větší počet nábojů různých ráží, padělky amerických dolarů a další důkazní předměty a materiály," vypočetla mluvčí.

Zadržením ale potíže s devětadvacetiletým mužem neskončily. Při následném výslechu začal obviněný s postavou kulturisty hrozit přítomnému státnímu zástupci i policistům fyzickou likvidací. "Advokáti začali okamžitě požadovat ukončení výslechu," řekla Kosinová s tím, že z bezpečnostních důvodů byli ihned přivoláni příslušníci Útvaru rychlého nasazení. Obviněného dopravili ještě v noci do cely a v úterý k soudu, který rozhodoval o návrhu na uvalení vazby. Teď už je ve vazební věznici, dodala.

Kauza je zcela ojedinělá zejména podezřením, že se tentokrát s podsvětím spolčili i bývalí elitní detektivové, kteří možná dokonce gangu šéfovali. Důstojníci Josef Opava, Petr Koňařík, Jiří Kaňka a Jiří Žofčín, kteří měli u policie bojovat s organizovaným zločinem, dopravní policista Jiří Železný a expolicista Karel Suchomel, který je ve vězení. Opava s Koňaříkem jsou ve vazbě.

Ze 40 lidí stíhaných za vraždy, loupeže, drogové delikty, nedovolené ozbrojování a další trestnou činnost je nyní ve vazbě přes 20 osob. "Jeden podezřelý čeká ve španělské vydávací vazbě," uvedla Kosinová. Většině obviněných hrozí až patnáctiletý trest vězení, mužům stíhaným za vraždu dokonce trest výjimečný.

Členové gangu se podle policie trestnou činností v letech 1996 až 2002 obohatili o desítky milionů korun. Díky napojení na detektivy při ní využívali znalostí policejní taktiky, používali policejní výstroj, výzbroj a padělané doklady. Zpočátku byl za hlavního organizátora považován jednatřicetiletý Berdych, kterému v prosinci prvoinstanční soud vyměřil v jiné kauze 11 let vězení. Postupně se ale začaly karty obracet v neprospěch stíhaných policistů. Z organizátorství je totiž obviněn i Opava. Kdo z nich byl ale opravdu hlavou celého gangu, nelze v této fázi vyšetřování jednoznačně říci.