Policie zatkla v Praze Lubinu podezřelého z vraždy střihače Novy

Policie zatkla jednatřicetiletého Davida Lubinu, po kterém tři týdny pátrala kvůli podezření z vraždy střihače televize Nova Michala Velíška. Informaci televize Prima potvrdila ČTK mluvčí pražské policie. Ředitel republikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Petr Želásko zatím nemá o dopadení nebezpečného recidivisty informace. "Ověřuje mi to operační," řekl ČTK.

Lubina podle policie 13. září na Karlově náměstí v centru Prahy obtěžoval a ohrožoval mladou ženu pistolí. Dvaatřicetiletý Velíšek si toho všiml, a když se ženy zastal, útočník po něm podle policie několikrát bez varování vystřelil. Mladý muž, otec roční dcery, útok nepřežil. Podle kriminalistů Lubinu usvědčuje z vraždy Velíška i analýza DNA. Případ otřásl veřejností natolik, že občané začali hned po vraždě poskytovat policii řadu poznatků o možném pohybu Lubiny.

Kriminalisté při vyšetřování zjistili, že Lubina údajně dvě hodiny před střelbou na Karlově náměstí ohrožoval zbraní také lidi v Praze 6. Při incidentu údajně padlo několik výstřelů, nikdo však zraněn nebyl. Podle tisku v Praze 6 obtěžoval ženu, která ho vyfotografovala mobilním telefonem a snímek pak předala policii.

Lubina se údajně dopouštěl trestné činnosti už předtím. V červnu prý v opilosti ohrožoval plynovou pistolí cestující v autobuse 253. Lidé ho tenkrát přemohli, odzbrojili a předali policii. Pět dnů byl v psychiatrické léčebně. Po propuštění si Lubina vysloužil obvinění z výtržnictví, z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a z maření úředního rozhodnutí. Do vazby ale nešel, stíhán je na svobodě. Podle médií ale 8. září znovu pistolí ohrožoval cestující na stejné lince.

Nebezpečný muž byl podle policie v minulosti několikrát trestán. V roce 1995 se například opakovaně vloupal do několika prodejen. V témže roce přepadl poštu v Lidicích. Replikou střelné zbraně prý donutil pokladní k vydání více než 20.000 korun. Následovala loupež na poště v Praze na Opatově, kde si vzal pokladní jako rukojmí a získal více než půl milionu korun. Poté byl zadržen a odsouzen. Z výkonu trestu ale uprchl a odpykal si tak až následný trest 8,5 roku vězení. Po propuštění žil podle policie až do červnového incidentu v autobuse řádně.