Policie vydala zatykač na Tomáše Pitra

Policie od úterka hledá jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi Tomáše Pitra. "Po osobě tohoto jména policie pátrá na základě příkazu k zatčení, který vydal pražský městský soud," řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták. Pitr se podle něj nezdržuje v místě svého bydliště. Český rozhlas 1 -Radiožurnál informoval, že podnikatel je na plánované dovolené na horách v zahraničí. "Jak jsem řekl již před časem, o žádném útěku do zahraničí jsem neuvažoval ani neuvažuji," uvedl Pitr v telefonickém rozhovoru pro zpravodajský server Novinky.cz.

Pitr byl koncem listopadu nepravomocně odsouzen k osmi a půl roku vězení za 11 let staré daňové delikty. Čeká jej ještě odvolací jednání u Vrchního soudu v Praze. Soudce Petr Novák nechtěl informaci o tom, že vydal na Pitra zatykač, ani potvrdit, ani vyvrátit. Šéf kriminální policie Petr Želásko ČTK řekl, že soudce v zatykači naznačil, že by se Pitr mohl pokusit uprchnout. "Je zřejmé, že se (Pitr) pohyboval v prostředí osob, které mají kontakty do zahraničí a hojně jich využívají," uvedl. Podnikatel před časem například navštívil na Seychelských ostrovech uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře.

Tomáš Pitr tvrdí, že je s rodinou ve švýcarských Alpách na plánované dovolené. Vrátit do republiky se chystal 2. ledna. "Netuším, co se to děje za zvůli, zaktivuji právníky a zvážím, co dál," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK. Podnikatel tvrdí, že si dovolenou na horách na celé svátky naplánoval a zaplatil u cestovní kanceláře již v září, což lze podle něj snadno ověřit. "Nikam jsem utéct nechtěl, děti jdou 3. ledna do školy. A o naší dovolené všichni blízcí vědí," uvedl. Původně prý dokonce uvažoval o tom, že by se kvůli práci vrátil o den dříve.

Na otázky ohledně návratu do Česka většinou odpovídá, že neví. "Kdyby se vás někdo zeptal, jestli půjdete spát do zatopeného domu, tak řeknete, že tam půjdete, až se uklidí," uvedl. Postup policie a soudce Pitr vůbec nechápe. "Soudce mi mohl odebrat pas nebo mi uložit povinnost, abych každou cestu do zahraničí předem oznámil," podivuje se. Připomněl, že v kauze daňových deliktů je stíhán 11 let a za tu dobu uskutečnil sto i více zahraničních cest. "Jsem v zahraničí co 14 dní," podotkl.