Policie navrhuje poslat Doležela, Péťu a Řehulku do vazby

Městské státní zastupitelství ve čtvrtek obdrželo žádost policie na vzetí do vazby někdejšího šéfa kabinetu premiérů Zdeňka Doležela a dalších dvou obviněných, Ladislava Péti a Miloslava Řehulky. Žádost nyní posoudí žalobce a odešle ji soudci. Ten má 24 hodin na to, aby rozhodl, zda žádosti vyhoví. Podle mluvčího státního zastupitelství Martina Omelky je Doležel stíhán pro trestné činy vydírání, nepřímé úplatkářství a neoprávněné nakládání s osobními údaji, Péťa pro vydírání, podplácení a nepřímé úplatkářství a Řehulka pro vydírání.

Server Aktuálně.cz uvedl, že důvodem obvinění z neoprávněného nakládání s osobními údaji je personální spis exministra vnitra Františka Bublana, který policisté našli při domovní prohlídce u Doležela. Doležel se prý mohl k Bublanovým údajům dostat díky své funkci šéfa personálního odboru, kterou mu na vnitru svěřil někdejší ministr Stanislav Gross (ČSSD). Mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová ČTK řekla, že vyšetřovatelé žádají, aby byla trojice mužů poslána do vazby kvůli možnému ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Podle policie se Doležel spolu s komunálními politiky rozhodli neoprávněně získat část z desítek milionů, které na obnovu památek poskytly EU a ministerstvo pro místní rozvoj. Chtěli to údajně udělat prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Bono Publico.

Doleželovi, starostovi Budišova na Třebíčsku Péťovi a úředníkovi ministerstva zemědělství Řehulkovi hrozí v případě uznání viny až osm let vězení.

Autor: Peter Gabaľ