Podvodníci nabízejí smyšlený lék proti ptačí chřipce

Podvodníci nabízejí smyšlený lék proti ptačí chřipce. S nabídkou preparátu Tamiflu Extra, údajně účinnějšího než běžný lék Tamiflu, se obracejí zejména na důvěřivé starší lidi. Informovala o tom Česká televize. Za falešný přípravek požadují podvodníci dva tisíce korun. Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů připomněla, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno zakázala prodej minerální vody, jejíž etiketa slibovala ochranu před ptačí chřipkou.

Případů ptačí chřipky v Evropě přibývá, v Česku se ale nákaza zatím neobjevila. ČR od počátku roku vyšetřila na pět stovek uhynulých ptáků a přes sto kusů uhynulé drůbeže a všechny výsledky byly negativní. Odborníci ale soudí, že vzhledem k výskytům v okolních zemích se nemoc v Česku časem objeví. Bezpečnostní rada státu v úterý oznámila, že v příštím roce by měla být v Česku proti ptačí chřipce chráněna pětina obyvatelstva.

Letošní jaro bude v Česku kvůli obavám z ptačí chřipky nejspíš bez kuřat, housat či kachňat. Drobní chovatelé je zatím nezačali líhnout. Nemají žádnou jistotu, že do sezony veterináři odvolají zákaz oblíbených výstav domácího zvířectva, jež jsou smyslem jejich hobby. Někteří tak budou líhnout jenom k zachování genofondu. Většina z chovatelů totiž nemá statisíce na zastřešení velkých výběhů, jež plemenná drůbež potřebuje.