Podle Kavana k válce v Iráku dojde, a to v nejbližších dnech

K válce v Iráku dojde, a to v nejbližších dnech. Řekl to v souvislosti s pondělním zasedáním Rady bezpečnosti OSN předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan v rozhovoru pro Radiožurnál.

Zasedání rady mělo původně jednat o nové rezoluci OSN předkládané USA, Británií a Španělskem. Poté, co tyto státy bez podpory většiny členů RB OSN rezoluci stáhly, bude se RB podle Kavanových slov zabývat zřejmě pouze americkou žádostí na okamžité stažení zbrojních inspektorů z Iráku. Inspektoři OSN nechtějí opakovat chybu z roku 1998, kdy odešli z Iráku pouze na základě americké žádosti bez svolení orgánu, který je tam vyslal, uvedl Kavan.

Kavan dále upozornil, že válka proti Iráku, která nebude mít bez rezoluce OSN politickou legitimitu a která bude porušením Charty OSN, bude znamenat jistou hrozbu izolace USA a států, jež je ve válečném úsilí podpoří. Zároveň vzroste nebezpečí terorismu především ze strany sebevražedných oddílů, které mohou zaútočit na americké cíle kdekoli na světě.

V rozhovoru pro Radiožurnál předseda Valného shromáždění OSN rovněž obhajoval důležitost této organizace. "OSN se v žádném případě nerozpadne," vyvrátil spekulace, které zaznívaly v posledních dnech. "Nesouhlasím ani s tím, že se zpochybňuje relevance OSN, i když to někteří politici budou tvrdit...OSN je daleko větší, nelze ji zredukovat čistě na rozhodnutí o válce v Iráku, i když je to velmi důležité," dodal.

OSN podle Kavana plní funkci a povinnosti, které vyplývají z Charty OSN, tím, že se snaží zabránit válce. To, že se jí to nepodaří, neznamená, že je nerelevantní, řekl. Předseda Valného shromáždění OSN se naopak domnívá, že i někteří američtí politici budou tento termín používat jen po dobu války, která nemusí být dlouhá. Jakmile válka skončí, budou muset USA požádat RB OSN, aby převzala zodpovědnost za rekonstrukci a administrativu Iráku podobně jako například v Kosovu.

Postoj USA k OSN "je účelový, ne-li schizofrenní," prohlásil Kavan. Spojené státy tvrdí, že OSN je nerelevantní, když nepodpoří novou americkou rezoluci. Na druhou stranu se odvolávají na rezoluci OSN 1441 jako ospravedlnění útoku na Irák a chtějí zasáhnout proti Bagdádu právě proto, že neplní rezoluce OSN, řekl.