Podíl úspor na národním důchodu je v ČR 3. nejvyšší v Evropě

Míra úspor domácností je v české ekonomice poměrně vysoká, s podílem na hrubém národním důchodu téměř 29 procent zaujímá ČR mezi ostatními evropskými státy třetí příčku. Největší oblibě se v ČR těší netermínované vklady, poprvé po šesti letech vzrostl také objem termínových vkladů. Nejméně rostly úspory domácností v investičních fondech, informovala ČTK společnost NN Investment Partners.

Češi drží svoje rezervy nejčastěji na běžných účtech, které nenesou prakticky žádný úrok, naopak z jejich úspor postupně ukrajuje inflace. V prosinci vzrostla inflace v ČR meziročně na 3,1 procenta. K jejímu pokrytí běžné účty (spořicí účty, termínované vklady atd.) nestačí a jen tak stačit nebudou.

Pode zprávy Světové banky české domácnosti investují pouze 19 procent peněz do akciových fondů, zatímco smíšené fondy tvoří 40 procent a dluhopisové 35 procent. Až 51 procent majetku drží Češi v hotovosti nebo na bankovních účtech. Nejvýraznější rozdíl je znát na penzijních produktech, kde mají Češi naspořeno třináctkrát méně než průměrný Evropan.

Autor: Libor Kukal