Plzeňský lékař přežil zemětřesení v Thajsku, zatím čeká na pomoc

Šestatřicetiletý lékař z Plzně Radek Kresl přežil cunami na thajském ostrůvku Lipe jen s poraněnou nohou, nyní tam čeká na pomoc. Domů poslal SMS, že jsou na ostrově desítky mrtvých i těžce zraněných a nikdo se o ně nestará. On sám si zdraví zachránil díky antibiotikům, která si vozí na cesty s sebou. Jeho přítelkyně, plzeňská lékařka Věra Makrlíková, zatím bezúspěšně "bombarduje" dotazy velvyslanectví v Česku i v Thajsku. "Radek se mi ozval v úterý ráno, tedy téměř po třech dnech. Poslal mi SMS na mobil. Do té doby jsem byla úplně nešťastná, pořád jsem jen brečela. Zoufalá byla i jeho matka a bratr. Pro jeho mámu to bylo ještě o to horší, že jeden její syn se zabil na motorce," řekla ČTK lékařka. S Kreslem čeká v únoru dítě.

Kresl se vydal na dobrodružnou dvouměsíční cestu do Asie koncem listopadu. Měl strávit měsíc na západním pobřeží a další měsíc na východním pobřeží. V době katastrofy se nacházel na ostrůvku Lipe, který je asi 70 kilometrů od jižního pobřeží Thajska směrem k Sumatře. Ostrůvek má tři pláže a rozměry zhruba 300 krát 700 metrů. Pohybovalo se na něm několik stovek turistů, kteří tam jeli na vlastní pěst bez cestovních kanceláří.

"Radek psal, že mu voda spláchla skoro všechny věci. Nohu mu zranil nějaký neznámý předmět. Zůstal mu mobil, ale nefungoval. Prý se mu pak podařilo dát si SIM kartu k někomu do mobilu, a tak nám mohl napsat," řekla Makrlíková. S napětím teď čeká na nějakou novou informaci. Kreslův kamarád Libor Obšil, který se původně chystal na cestu do Thajska s ním, ale neměl tolik peněz, je teď jenom rád. "Jsem šťastný, že je Radek živý a taky, že jsem já nikam nejel. Možná bych neměl tolik štěstí jako on," řekl.