Paroubek hájil Ratha, rušení desítek nemocnic prý nehrozí

Premiér Jiří Paroubek tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví nechystá likvidaci desítek nemocnic v krajích. Před ní varovala ODS. Paroubek ve čtvrtek ve sněmovně při ústních interpelacích také hájil ministra Davida Ratha. Je prý razantní, ve zdravotnictví se vyzná a "chce věci změnit", a to je podle Paroubka i kvůli dluhům Všeobecné zdravotní pojišťovny a rostoucím výdajům na léky nutné.

Seznam asi osmi desítek nemocnic, které by v budoucnu údajně mělo čekat zrušení, přečetl v úterý poslanec ODS Petr Tluchoř. Podle připravovaného zákona o veřejných neziskových nemocnicích by podle něj prý vypadly ze základní zdravotnické sítě, a tak by zdravotní pojišťovny jejich péči nemusely hradit. "Žádný seznam nemocnic nebyl z tohoto ministerstva (zdravotnictví) někam předán nebo vypracován," odpověděl na dotaz ČTK Rath.

Rath ve čtvrtek odmítl přijít do Senátu vysvětlit uvalení nucené správy na VZP, za což ho ostře kritizoval předseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS). Ministr to zdůvodnil mimo jiné tím, že projednávání této věci náleží podle zákona sněmovně. Poslanci se situací ve VZP zabývali již třikrát. Kvůli vzájemnému obviňování a urážkám debatu neukončili a vrátí se k ní v úterý.