Paroubek a Havel se při společném obědě shodli v názoru na EU

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) a bývalý prezident Václav Havel se v úterý při společném obědě shodli v názoru na Evropskou unii a euroústavu. "Mluvili jsem spíš o Evropské unii. Naše názory jsou velmi totožné, řekl bych i na euroústavu," řekl Paroubek ČTK a deníku Právo po dvouhodinovém setkání s Havlem v jedné z malostranských restaurací. Bývalý prezident se mimo jiné vyslovil pro pokračování ratifikace evropské ústavy. "My bychom si plivli sami do tváře, kdybychom ten proces náhle zastavili," uvedl. Jeho a Paroubkovy názory na problematiku EU jsou si podle něj blízké.

Pro pokračování ratifikace euroústavy se již dříve vyslovil i premiér. Naopak občanští demokraté soudí, že po francouzském a nizozemském "ne" nemá cenu o nynějším textu euroústavy hlasovat. I současný prezident Václav Klaus ji považuje za mrtvý dokument. Klausův předchůdce ale míní, že smlouva je podepsaná, a tím pádem je tu závazek, že podstoupí ratifikační proces. "A najednou ho nepodstoupit, to by bylo jakési plivnutí na vlastní podpis. Myslím si, že to pokračovat má," řekl Havel na dotaz ČTK. Podle něj je přitom možné, že euroústavu neschválí ještě i další státy. "Může se stát leccos, může se stát, že se bude přepisovat, vyvíjet nebo odkládat, takových možností je mnoho a takových zákrut a zádrhelů bylo v dějinách Evropské unie mnoho, daleko vážnějších, než je toto," prohlásil. Pochybuje ale o tom, že by se tím měla evropská integrace zastavit. "To je vlak rozjetý naštěstí tak, že ho nikdo nezastaví," dodal.

Paroubek a Havel spolu v úterý podle vlastních slov hovořili o světové i domácí politice, šlo prý o soukromou, společenskou schůzku. "Hovořili jsme třeba o mé (červnové) cestě do Japonska a do Číny, vyřídil jsem panu (bývalému) prezidentovi také pozdrav japonského císaře," uvedl předseda vlády. Dodal, že společný oběd navrhl on.