Panenky našich babiček vystavuje muzeum hlavního města Prahy

Více než šest set panenek na hraní z období od druhé poloviny 19. století do 50. let minulého století vystavují v Muzeu hlavního města Prahy na Florenci sběratelky Alena Doležalová, Hana Hodková a Iva Jihlavcová. Mezi exponáty jsou zastoupeny panenky z látky, plsti, dřeva, papírové masy, porcelánu i celuloidu. Jsou velké i malé, některé mají pouhý centimetr. Výstavu s názvem Panenky našich babiček přístupnou do 25. února doplňují pokojíčky pro panenky.

Figurky podobné panenkám byly objeveny už v hrobech starých Egypťanů. Dívky v antickém Řecku je před svatbou rozbíjely a obětovaly bohům na znamení toho, že jim skončilo dětství. Ve středověku se slovem panenka označovala hračka všeobecně. Až teprve od 18. století má současný význam. Před 19. stoletím se hlavními výrobci panenek stali Němci a Francouzi, kteří si konkurovali v dokonalosti a půvabu "malých děvčátek". Původním výrobním materiálem byla tehdy látka, později papírová hmota. Panenky byly oblékány podle tehdejší módy v empírovém stylu jako dospělé dámy. Až na přelomu 19. a 20. století bylo možné poprvé spatřit charakteristické rysy dítěte na panenkovských hlavách.

Návštěvníci si mohou na této výstavě prohlédnout francouzské porcelánové panenky od firmy Juveau a především panenky německé, například od firem Kestner, Handwerkck, A. B. Gottschaleck, Krammer und Reinhardt a Simon&Halbig. Zajímavé jsou i panenky látkové a celuloidové, jak vznikaly v Americe a v Německu od roku 1890. "Byly zprvu dražší než porcelánové. Předcházela je pověst, že jsou méně rozbitné, bohužel opak se stal pravdou. Jsou křehké, hořlavé, jejich popularita pomalu klesala a je s podivem, že se jich dodnes tolik uchovalo," řekla autorka výstavy Alena Doležalová, která je dvacet let členkou Klubu sběratelů kuriozit, Staré české panenky mají nejčastěji značku Made in Austria. Vyráběly se ve Slavkově, v obci Rybáře u Karlových Varů, v porcelánkách v Dubí, v Žacléři, Malých Svatoňovicích, v Teplicích a v Praze.