Palestinský prezident Abbás odložil pondělní návštěvu ČR

Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás odložil pondělní návštěvu České republiky. Důvodem jsou jednání v Káhiře o situaci na Blízkém východě. Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí českého prezidenta Radim Ochvat. O náhradním termínu návštěvy se rozhodne v průběhu týdne. Abbás má v pondělí v Káhiře údajně jednat o usmíření vnitropolitické situace v Palestině.

Politickou situaci na palestinském území v sobotu zostřilo volání islamistického radikálního hnutí Hamas, které vládne v pásmu Gazy, po novém vedení pro Palestince. To by mělo nahradit Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP), v níž právě dominuje hlavní rival Hamasu Mahmúd Abbás a jemu loajální frakce.

Prezident palestinské autonomie měl do Česka přijet na pozvání hlavy státu Václava Klause. Praze bylo plánováno soukromé setkání obou prezidentů a následné jednání v přítomnosti národních delegací. Po Klausovi se s Abbásem měl sejít i premiér Mirek Topolánek. Umírněný předák palestinské strany Fatah musí vedle stále nevyřešených mírových rozhovorů s Izraelem v posledních letech čelit i konfrontaci s radikálním palestinským hnutím Hamas, které v lednu 2006 vyhrálo tamní parlamentní volby a jež od června 2007 ovládá pásmo Gazy. Abbásův Fatah udržuje od té doby kontrolu jen nad západním břehem Jordánu.

Autor: Peter Gabaľ