ODS slibuje trvalý růst a snížení nezaměstnanosti o polovinu

Občanská demokratická strana slibuje v případě volebního vítězství snížení nezaměstnanosti v prvním roce své vlády o 100.000 lidí a během celého funkčního období o polovinu. Tuzemská ekonomika by měla růst na základě reforem o šest až 7,5 procenta ročně a hospodaření veřejných rozpočtů by mělo být do sedmi let vyrovnané. Na pondělní tiskové konferenci k programu ODS to uvedl stínový ministr financí Vlastimil Tlustý.

Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru činila 9,1 procenta a bez práce bylo 493.114 lidí, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání. Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent a vykázala nejlepší výkon ve své historii. Podle Tlustého by však hospodářský růst tímto tempem měl být trvalý. K tomu by mělo dopomoci i zavedení rovné daně ve výši 15 procent, snížení DPH z 19 na 15 procent, snížení sazeb sociálního pojištění, omezení byrokracie i vytvoření státem zaručeného příjmu.

Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka je ekonomicky program ODS více méně reálný. Upozorňuje ovšem, že ODS bude k jeho prosazení potřebovat koaliční partnery. V časovém horizontu 18 až 24 měsíců od zavedení nezbytných opatření, jako je zpřísnění poskytování sociálních dávek, odbourání byrokratických překážek, zavedení větší motivace k práci a snížení odvodů a daní, lze podle něj očekávat pokles počtu nezaměstnaných o 150 až 200 tisíc, uvedl.

Podle studie Českomoravské konfederace odborových svazů by však uskutečnění předvolebních návrhů ODS stát připravilo o 112 až 246 miliard korun. Podle pátečního sdělení odborů by na plánovaná opatření nejvíce doplatili lidé s podprůměrnými příjmy. Odborům se nelíbí, že ODS plánuje snížit daně z příjmu a nechat si občany platit řadu veřejných služeb z vlastní peněženky. Na snížení daní prý vydělají především nejbohatší lidé. ODS s propočty odborů nesouhlasí a tvrdí, že jsou účelové.