ODS se brání kritice Klause, že neplní dobře svoji opoziční roli

Vedení občanských demokratů si myslí, že ODS plní svoji opoziční roli dobře. Nesouhlasí tak s názorem prezidenta republiky Václava Klause, že ODS je málo aktivní, neplní dobře svoji opoziční roli a měla by být zřetelnější. Klausovi vadí pasivita ODS mimo jiné v souvislosti s návrhem premiéra Jiřího Paroubka učinit vstřícné gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům. Klaus ODS kritizoval za to, že nechává Paroubka rozehrávat mediální souboje s prezidentem. Klaus v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že se sám s Paroubkem nemůže pouštět do boje, protože ctí zájmy České republiky a jako prezident takové věci dělat nemůže.

Postoj ODS ale hájí místopředsedkyně strany a Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Uvedla, že již před časem v médiích prohlásila, že česko- německá deklarace z roku 1997, kterou tehdy podepsal jako předseda vlády Václav Klaus, je přesně tou tečkou, která by za vztahy mezi ČR a Německem měla být udělána. "Řekla jsem také, že žádné další kroky si nepředstavuji. Bylo to dlouhodobé stanovisko ODS. Toto naše stanovisko je velmi zřetelné a oficiální. Myslím si, že v tom naše opoziční role neselhala," řekla ČTK. K opoziční roli ODS obecně Němcová podotkla, že ji strana plní "někdy lépe a někdy hůře". "V rámci možností si myslím, že někdy by to mohlo být i lepší, ale nějakou dramatickou chybu z naší strany nevidím," řekla ČTK.

Také předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý si myslí, že ODS plní svoji opoziční roli poměrně dobře. "ODS je z jedné strany kritizována za to, že je moc tvrdá a z druhé strany za to, že je příliš měkká. Z toho se dá odhadnout, že je to tak akorát. Za sebe mohu říci, že dělám co můžu," řekl ČTK Tlustý. Podobně reagoval také místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny Ivan Langer. "Myslím si, že tu opoziční roli plníme dobře. "A to i přes to, že vláda má obrovský mediální bonus. Přesto si myslím, a tomu také odpovídají naše preference, že tu opoziční roli zvládáme dobře," řekl ČTK.

Klaus v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že nemůže vytáhnout do boje s předsedou vlády, protože by to bylo interpretováno jako fatální spor prezidenta a vlády. Spor obou ústavních činitelů rozvířil Paroubkův návrh učinit vstřícné gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům. Klaus na Paroubkovu adresu prohlásil, že asi zcela přišel o rozum. Paroubek kontroval mimo jiné výrokem, že český prezident není absolutistický monarcha, aby mohl premiéra peskovat a vytýkat mu "mimořádnou drzost". Do otevřených rozepří se oba politikové dostali už před nedávnem kvůli rozdílným postojům k evropské ústavě.