Odbojář Bačík: Odstranění Heydricha byla přirozená akce odboje

Odstranění říšského protektora Reinharda Heydricha byla přirozená akce českého protinacistického odboje. Při pietní vzpomínce na československé parašutisty, kteří se na atentátu podíleli, to ČTK řekl jejich druh ze zahraniční armády Ján Bačík. K pražskému chrámu sv. Cyrila a Metoděje, kde parašutisté před 63 lety padli, v sobotu položili odbojáři, skauti a veřejní činitelé desítky věnců a květin.

Čeští parašutisté vyslaní z Londýna na Heydricha zaútočili 27. května 1942. Zraněním podlehl 4. června. Německé policii se podařilo účastníky atentátu vypátrat v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje. V nerovném boji tam padli Adolf Opálka, Josef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc. Němci popravili také biskupa Gorazda za to, že jim poskytl úkryt.

"Gabčík mě učil pořadový výcvik v Krakově a Kubiš byl od našeho praporu, znal jsem se s ním osobně," vzpomínal na své bojové druhy devětaosmdesátiletý Bačík. Bačík byl v zahraničním odboji od června 1939. Bojů se účastnil v letectvu jako střelec. Po pietním aktu se konala panychida v chrámu Cyrila a Metoděje. Přístupná byla i krypta, poslední úkryt bojovníků proti nacismu.