Od vzniku ČR vzrostl dovoz vojenského materiálu téměř čtyřikrát

Od vzniku České republiky vzrostl dovoz zahraničního vojenského materiálu do země téměř čtyřikrát. Zatímco v roce 1993 byly do Česka dovezeny zbraně a zbrojní systémy za 37 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy korun), loni se dovoz pohyboval již v hodnotě přes 120 milionů eur (zhruba 3,7 miliardy korun). Vyplývá to ze zprávy o obchodování s vojenským materiálem, kterou ve středu vládě předloží ministr zahraničí.

Prvních několik let po pádu komunistického režimu v Československu se přitom dovoz zbrojních produktů prudce propadal. V roce 1989 dovezla komunistická federální vláda zbraně, jejichž cena se rovná dnešním 356 milionům eur (11 miliard korun). O tři roky později to byla osmina této částky. Prudké navyšování dovozu začalo znovu až na konci 90. let.

Největší podíl dovezených zahraničních vojenských produktů tvoří střelné zbraně. Loni Česká republika koupila v Bulharsku, Rakousku a na Ukrajině přes 2,5 tisíce revolverů a pistolí, ze stejných zemí a také z Německa, Nizozemska a Ruska dovezla i různé druhy pušek. Skoro tisícovka samopalů pochází většinou z Belgie, Švýcarska a Německa. Kulomety jsou z Bulharska a Ukrajiny. Z větší vojenské techniky se na seznamu dovozu ocitl jeden tank a jedno obrněné bojové vozidlo ze Švýcarska, jedno bojové letadlo z Ukrajiny a osm vrtulníků z Ruska.

Až do roku 1998 Česká republika více vojenského materiálu vyvážela než kupovala. Od roku 1999 je však poměr obrácený. Loni Česko v zahraničí prodalo zbrojní produkty za 82,9 milionu eur (zhruba 2,5 miliardy korun). Převažovaly lehké ruční zbraně, o které byl zájem například v Bulharsku, Indonésii, v arabských zemích či v Latinské Americe.