Obraz Mikuláše Medka se prodal v USA za 930.000 dolarů

Za 930.000 dolarů (asi 21,14 milionu Kč) se yyxv aukční síni Myers na Floridě prodal obraz českého malíře Mikuláše Medka nazvaný Akce II (Vlna). Vyplývá to z internetových stránek aukční síně, která původně jako odhadní cenu uváděla sto až dvěstě tisíc dolarů (tedy maximálně 4,6 milionu Kč). Obraz, na němž nahá žena společně s další postavou namotává do klubka vlnu, namaloval Medek v roce 1956 a podle dostupných informací dosud nikdy nebyl veřejně vystaven.

Přes půlstoletí o tomto obraze o rozměrech asi 130x162 centimetrů nebyly žádné zprávy, uvedl tento týden internetový server Art+, který se specializuje na trh s uměním. Dílo zakoupila asi v 60. letech minulého století u Medka v ateliéru americká lékařka Joan Harteová, která ho odvezla do USA. Malířova rodina o osudech obrazu nic nevěděla, ale měla ho dokumentovaný na černobílé fotografii. "Obraz Akce II (Vlna) je výjimečný také tím, že je jedním ze dvou, na kterém se objevuje postava modré barvy, ostatní Medkovy figury jsou vždy červené. Druhý obraz s modrou postavou se jmenuje Akce I (Vajíčko) a zakoupili ho kdysi Češi, kteří později emigrovali do Ameriky," upřesnila Adéla Procházková, vnučka Mikuláše Medka.

Mikuláš Medek (1926-1974) byl vnukem impresionistického malíře Antonína Slavíčka a sám začínal jako surrealista. Jeho dvě raná surrealistická plátna se před pár lety prodala v aukcích za více než 10 milionů korun.