Obavy meteorologů ze záplav se o víkendu vesměs nenaplnily

Naléhavá varování meteorologů před přívalovými dešti a možnými záplavami se o víkendu vesměs nenaplnila. Na sedmi místech v zemi platil v neděli večer první povodňový stupeň, tedy bdělost. V neděli odpoledne a v podvečer ale bouřka pokácela na mnoha místech v Česku stromy a zaplavila sklepy. V pondělí srážky slábly.

V Praze museli hasiči kvůli nedělnímu dešti provázenému kroupami zasahovat na mnoha místech, kde voda nestačila odtékat kanály a zaplavovala sklepy. Její odčerpávání bylo nutné například na Betlémském náměstí, v Dlouhé ulici, Nad Štolou, v Pařížské ulici či v některých částech Smíchova. Do Zlíchovského tunelu v Praze 5 nateklo 30 centimetrů vody. V Krakovské ulici v centru města zřejmě zásah blesku poničil střechu činžovního domu. Bouře porazila i několik stromů.

Lavina kamení a hlíny, kterou zřejmě uvolnil déšť, zablokovala úsek na železniční trati mezi Olomoucí a Bruntálem. Podle Jana Kučery z Drážní inspekce bude provoz přerušen dva až tři dny. Půda se sesunula mezi stanicemi Hrubá Voda a Domašov nad Bystřicí na Olomoucku. Cestující převáží náhradní autobusová doprava.

Déšť a rozvodněné řeky také vyháněl\ děti z letních táborů. Hasiči kvůli rozvodněné říčce Černá evakuovali 28 dětí ze skautského tábora u Líčova na Kaplicku. Teď vyklízejí další dětský tábor.