O víkendu se na MS představí deset českých atletů

Hned deset českých atletů se představí o tomto víkendu na helsinském stadionu, který od soboty bude hostit jubilejní desáté mistrovství světa. Devět Čechů nastoupí do kvalifikačních bojů, rovnou finále na 20 kilometrů čeká v neděli dopoledne chodkyni Barboru Dibelkovou. Magnetem víkendu bude finále mužské stovky, které je na programu v neděli ve 20:35 SELČ.

Největší pozornost českých fanoušků bude upřena na diskařku Věru Cechlovou-Pospíšilovou. Adeptka na jednu z medailí nastoupí do bojů o finále v neděli. Až v sobotu po poledni ale bude jasné, do které ze skupin bude nasazena. První začne házet v 10:30, druhá v 11:40. Do finále projde dvanáct nejlepších diskařek, postupovou jistotu znamená výkon 61 metrů.

Jako první zasáhnou do šampionátu koulař Petr Stehlík a trojskokanka Šárka Kašpárková, jejichž kvalifikace se hned na úvod sobotního programu rozběhnou v rozmezí pěti minut. Mistryně světa z roku 1997 se dušuje, že letošní sezona je její závěrečná a helsinský šampionát jejím posledním. "Já bych klidně skákala dál, ale dávám tomu víc, než dostávám zpět," řekla před odletem Kašpárková, čtvrtá žena z halového ME v Madridu. Kvalifikační limit je 14,35 metru. Stehlík potřebuje pro jistotu postupu do večerního finále předvést limit 20,35, pokoušet štěstí budou i kladivář Lukáš Melich (77,50), výškařka Iva Straková (193) a diskař Libor Malina (63,50), postoupit z rozběhu bude chtít i překážkář Jiří Mužík. Z rozběhů projdou do tří semifinále první dva a další dva běžci s nejlepším časem.

Spolu s Dibelkovou a Cechlovou nastoupí v neděli do kvalifikace i tyčkařka Pavla Hamáčková (445) a do rozběhu na 100 m překážek Lucie Martincová. V sobotu jsou připravena tři finále, v neděli pak o dva medailové boje více. Závěr víkendového programu obstarají v ostře sledovaném závodu sprinteři na 100 metrů. Pokud uspějí v kvalifikaci, mohou vedle Stehlíka o víkendu bojovat o medaile diskař Malina a trojskokanka Kašpárková, semifinále by čekalo na Olympijském stadionu pro 40 tisíc lidí v běhu na 400 metrů překážek Mužíka.

Autor: Ivo Prokop