Nezaměstnanost klesla na 3,2 procenta

Počet nezaměstnaných by měl v dalších měsících podle analytiků oslovených ČTK nadále klesat. Někteří nevylučují její pokles až pod tříprocentní hranici. Zároveň s tím nadále poroste tlak na růst mezd. Za dubnovým poklesem je pak podle ekonomů především nástup sezonních prací. Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 3,2 procenta z březnových 3,5 procenta. Úřady práce registrovaly 242.798 uchazečů o místo, což bylo nejméně od srpna 1997. Klíčovým způsobem poklesu nezaměstnanosti přitom podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy přispěl rozjezd sezónního zaměstnávání. "V dubnu poprvé nastal převis volných pracovních míst nad počtem nezaměstnaných. Taková situace nemá v Evropě obdoby a jinde ve světě je typická snad jen pro Japonsko," upozornil hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. V následujících měsících půjde podle něj počet nezaměstnaných ještě mírně dolů, nečeká ovšem, že by nezaměstnanost klesla pod tři procenta. Na této hranici také vidí přirozený limit pro míru nezaměstnanosti. Pokles pod tři procenta v průběhu podzimních měsíců připouští analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych.

Nejnižší nezaměstnanost vykazovaly na konci dubna okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha - východ (shodně 1,2 procenta). Naopak nejhorší situace je na Karvinsku, kde míra nezaměstnanost dosáhla 7,5 procenta. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 31 regionů.

Českým firmám v současné době chybí minimálně 300.000 zaměstnanců, tedy větší počet než ukazují oficiální statistiky. Kvůli rekordnímu počtu neobsazených pracovních míst také dochází k velkým škodám v české ekonomice. Jen státní kasa tratí letos nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech. Na trhu práce se také stále častěji objevují predátorské praktiky při přetahování zaměstnanců. Uvádí to aktuální analýza Hospodářské komory ČR, kterou má ČTK k dispozici. Komora od srpna 2016 firmám zajistila na 15.000 kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny minimálně s výučním listem, převážně řemeslníky. O Ukrajince podle komory žádá již 2000 firem měsíčně. Nedávno začala vyřizovat žádosti firem také o pracovníky z Filipín a Mongolska. Do ČR ale přichází pracovat čím dál více cizinců i ze zemí EU, nejčastěji jde o občany Španělska, Řecka a Itálie. Řada podniků se také snaží zefektivnit výrobu robotizací a digitalizací.