Není o měření teploty, ale o omezování svobody, řekl o své knize prezident Klaus

Prezident Václav Klaus svou novou knihou nemíní "lézt do zelí" klimatologům a meteorologům, ale chce rozvíjet podle něho klíčové téma současnosti, a to je ohrožování a oklešťování svobody. Za mimořádně závažný útok na lidskou svobodu považuje "módní" téma globálního oteplování. Klaus to řekl při středečním křtu své publikace Modrá, nikoli zelená planeta s podtitulem Co je ohroženo, klima nebo svoboda?

"Tato kniha není o měření teploty na zeměkouli," zdůraznil prezident, jehož ekologové kritizují za zpochybňování míry vlivu člověka na zemské klima. Polemizoval s názory, podle nichž může další oteplení mít katastrofální důsledky. Zopakoval, že během posledního tisíciletí průměrné teploty kolísaly bez větších následků. Hysterické výzvy ke změnám chování kvůli měnícímu se klimatu tak podle něj pouze straší veřejnost. V souvislosti s tím se zmínil o údajné hrozbě "nového náboženství", kterým má být environmentalismus prosazovaný i některými politiky.

Před pražskou kavárnou Slavie, kde se křest konal, čekali na prezidenta aktivisté z ekologické organizace Greenpeace. Připravili scénku, ve které prezident v gumové masce přednáší o tom, že Země je plochá a žádný geograf nemůže říct nic jiného. Rozdávali také letáčky parodující právě vyšlou knihu, když jí změnili název na Placatá, nikoliv kulatá Země s podtitulem Co je ohroženo: klima nebo zdravý rozum?

Klaus to komentoval slovy, že právě tito protestující aktivisté jsou důkazem různých hnutí, která se vezou na vlně hysterie kolem globálního oteplování a jsou hrozbou pro svobodu jednotlivce. Klaus také tvrdí, že řadu vědců a politiků motivuje v diskusi o oteplování finanční nebo politický zisk.

Autor: Peter Gabaľ