Nejvíce cen Elsa získal televizní film ČT In nomine patris

Nejlepším původním dramatickým pořadem roku 2005 zvolila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) televizní film In nomine patris. Příběh o střetu venkovského faráře s komunistickou Státní bezpečností zvítězil celkem ve čtyřech kategoriích. Z celkových 14 ocenění jich 13 získala Česká televize (ČT), jednou bodovala televize Nova.

Cenu za režii si odnesl režisér snímku Jaromír Polišenský, ve své kategorii se prosadil i autor scénáře Jan Drbohlav. "Mělo to smysl a myslím si, že člověk má dělat věci, které smysl mají," řekl při přebírání ceny Viktor Preiss, jenž získal cenu v kategorii nejlepší herec. Dvě sošky si odnesl Jan Kraus, který letos proměnil obě své nominace. Byl vyhlášen nejlepším moderátorem roku v show Uvolněte se, prosím; se stejným pořadem bodoval rovněž v kategorii nejlepší zábavný pořad. Za roli v inscenaci Žil jsem s cizinkou získala cenu pro nejlepší herečku Vilma Cibulková.

Oceněn byl i publicistický pořad televize Nova Na vlastní oči. Jeho tvůrci si však sošku převzít nepřišli. "Dnes večer nenašli odvahu přijít si pro tu cenu," konstatoval moderátor Tomáš Matonoha. "Já ji v pondělí odnesu na Novu," slíbil mu skladatel Ondřej Soukup, který přišel cenu předávat. Nova se letos stejně jako loni od cen Elsa distancovala. Důvodem je údajná nejasnost v zařazování jednotlivých pořadů do kategorií; mezi nominovanými ani navrženými pořady nebyla například soutěž Česko hledá SuperStar. Stejně tak ceny Elsa pomíjejí fenomén současné televize, reality show.