Nečas má dění v ÚSTR za levicový puč, rada ústavu to odmítla

Za levicový puč, který má umožnit bezproblémový budoucí nástup kádrů KSČM do státní správy, považuje vývoj okolo Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) premiér Petr Nečas (ODS). Na protest proti konci ředitele v čele instituce se rozhodli složit funkce renomovaní historici tvořící dosud vědeckou radu ÚSTR. Podle předsedy vlády je za odvoláním ředitele především snaha některých vlivných členů ČSSD ovládnout Archiv bezpečnostních složek, který spadá pod ústav. V archivu jsou například materiály první správy komunistické rozvědky a vojenské kontrarozvědky. Podle Nečase je přitom právě archiv bariérou, která brání pronikání komunistických kádrů do státní správy. Premiér si myslí, že komunisté budou po volebním vítězství ČSSD podporovat menšinový sociálnědemokratický kabinet. Též podle bývalého ředitele Daniela Hermana je situace kolem ÚSTR předem připraveným pučem. Odvolaný ředitel nyní tvrdí, že má důkazy, že část ČSSD navolila nové členy rady, kteří ústav a archiv likvidují.

Opoziční ČSSD a KSČM se proti podobným výrokům ohradily. Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek označil premiérova vyjádření za řadu nepodložených obvinění. Předseda KSČM Vojtěch Filip zase mluví o hloupých, ba přímo nesmyslných argumentech. Samotní radní vysvětlovali údajně špatnou prací bývalého vedení ÚSTR. "Z materiálů, které nám postupně dodávalo vedení ústavu, jsme dospěli k závěru, že instituce nepracuje tak, jak by měla a mohla," prohlásila šéfka rady Petruška Šustrová.

Vědecká rada ústavu, tedy odborný poradní orgán pro badatelskou činnost ÚSTR, jehož úkolem je zkoumat dobu nesvobody, se zcela rozpadla. Zasedali v ní renomovaní historici, například profesor Bostonské univerzity Igor Lukeš, profesor Harvardu Mark Kramer či bývalý šéf rady Michael Kraus z americké Middlebury College. Skončili na protest proti Hermanovu odvolání.

Autor: Jan Charvát