Návrh novely Ústavy s přímou volbou prezidenta sněmovna zamítla

Sněmovna zamítla v prvním čtení návrh novely Ústavy, který předložili poslanci Unie svobody a KDU-ČSL. Návrh chtěl zavést přímou volbu prezidenta a omezit imunitu zákonodárců jen na dobu trvání mandátu. Okolo návrhu se ve sněmovně strhla široká debata, kritizovali jej poslanci z ODS, KSČM i ČSSD a nakonec návrh "smetli" 86 hlasy z přítomných 142 poslanců. Několikrát zazněla kritika, že návrh je populistický, poslanci také tvrdili, že Česká republika má zastupitelskou demokracii a systém, který vyhovuje, je zbytečné měnit. Prezidenta nyní volí obě komory parlamentu.

Poslanci propustili do závěrečného sněmovního čtení vládní návrh zákona o omezování znečištění. Návrh, který si vyžádá vstup České republiky do Evropské unie, zavádí pro české podniky povinnost vybavit se nejlepší dostupnou technikou. Jedinou firmou, jež do roku 2003 nebude schopna požadavkům zákona vyhovět a která se k tomu přihlásila, je teplárna v Přerově. Začne-li zákon podle předpokladů platit v roce 2003, budou mít starší podniky ještě několik let na přizpůsobení. Přechodné období pro přerovskou teplárnu, která musí postupně obměnit kotle, bude platit do roku 2012.

Poslanecká sněmovna těsnou většinou zamítla iniciativu poslanců KDU-ČSL, která počítala s úplným zákazem reklamy na tabákové výrobky. Firmy by mohly cigarety a jiné kuřivo propagovat jen uvnitř specializovaných prodejen s tabákem.