Na Svaté Hoře začala tradiční výstava betlémů

V Mníšecké kapli na příbramské Svaté Hoře začala tradiční výstava betlémů. Na rozdíl od předchozích let představuje návštěvníkům pouze historické jesličky. Otevřena bude do 8. ledna, řekl ČTK starosta pořádajícího spolku Příbramští betlemáři Ján Chvalník. Výstavu na Svaté Hoře pořádají betlemáři už popatnácté. Letos se jim podařilo shromáždit 11 historických exponátů z let 1870 až 1930. Čtyři z nich jsou vystaveny vůbec poprvé.

"Byly pouze v rodinách. Jeden jsme našli před měsícem na půdě," dodal Chvalník. Většina vystavených betlémů je majetkem členů spolku. "Nejsou to malé jesličky, jsou velké přes metr, i čtyři metry. To je pro Příbram typické," řekl. Mezi exponáty je i jeden kovový a dva malé skříňkové. Ve svatohorském muzeu navíc betlemáři vystavují ještě kolem 50 miniaturních jesliček z Čech, Afriky, Itálie, Německa a Rakouska.

Na Svaté Hoře letos chybí velký betlém, na jehož výrobě se od roku 1998 průběžně podílejí všichni členové spolku. Má už kolem 350 figurek, staveb a dalších objektů a dá se rozestavět na plochu 3,5 metru. Jesličky měly být původně dílem příbramských tvůrců, figurky ale začali posílat i řezbáři z jiných měst a obcí. "Je to už velké, musíme ho do budoucna rozdělit," řekl Chvalník. Zájemci o tyto jesličky ale zkrátka nepřijdou, jsou součástí výstavy betlémů v příbramském Zámečku-Ernestinu.