Na Pražském hradě se koná výstava připomínající hrůzy války

Pod názvem Obrazy války vystavuje Správa Pražského hradu v Tereziánském křídle Starého královského paláce tři kolekce fotografií, které se vztahují k druhé světové válce. Každá z nich vypráví samostatný příběh a dává nahlédnout na válku z jiného zorného úhlu, řekla kurátorka výstavy Daniela Mrázková. Výstava potrvá do 12. června. Záštitu nad ní převzal prezident Václav Klaus. Dokument o činnosti československé vlády v britském exilu podá divákům kolekce nazvaná Volá Londýn. Autorem objevných snímků je oficiální fotograf exilového ministerstva zahraničí Erich Auerbach. "Kolekce pocházející z britského zdroje začíná mobilizací z doby, kdy byl Auerbach ještě doma, poté zachycoval vstup prvních dobrovolníků do československé exilové armády. Zaznamenal, jak exilová vláda fungovala, jakou měla vážnost, jak například reagovala na lidickou tragédii," řekla Mrázková.

Auerbach jako občan židovského původu uprchl před nacisty nejprve do Polska, poté se dostal do Británie. Po válce získal místo v prestižním deníku, v roce 1947 přijel do Prahy dokumentovat stav země dva roky po válce, ale byl zatčen jako domnělý špion a snímky mu byly zabaveny. Od roku 1958 se věnoval fotografiím z hudebního prostředí. Prahu navštívil i za okupace v roce 1968. "Ačkoli již 30 let nežije, svým způsobem se touto výstavou znovu vrací do vlasti," řekla jeho dcera Monica Beaumontová, která kolekci snímků zapůjčila. Podle Mrázkové má o unikátní fotografie zájem Státní ústřední archiv.

Pod názvem Léta zmaru a naděje jsou vystaveny snímky předních českých fotografů, které zachycují válečnou dobu od okupace až po odchod německých vojsk z českého území. Mezi autory jsou zastoupeni Ladislav Sitenský, Karel Ludwig, Zdeněk Tmej, Václav Chochola, Miroslav Hák a další.

Svědectví sovětských válečných fotoreportérů podává výstava nazvaná Lidé, kteří zvítězili ve válce. Na přípravě této kolekce spolupracovala agentura RIA Novosti. Zvláštní pozornost pořadatelé věnovali československému armádnímu sboru a osvobození Prahy.