Muži chtěli prodat desetiměsíční dítě do zahraničí

Tři muži z Chebu podle policie chtěli prodat do zahraničí desetiměsíční holčičku za 100.000 eur (zhruba 2,9 milionu korun). Policisté je po několikatýdenním vyšetřování zadrželi, muži byli obviněni z obchodování s dětmi ve stadiu přípravy. Informovala o tom Blanka Kosinová z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. ÚOOZ prověřuje, zda mělo jít o jediný pokus prodeje dítěte a zda se na trestné činnosti nepodílely jiné osoby. Obviněným hrozí až osm let vězení.

Na českou pobočku organizace UNICEF, dětského fondu OSN, se v minulosti již několikrát obrátili lidé, kterým někdo nabízel v Česku dítě ke koupi. ČTK to řekla ředitelka Českého výboru UNICEF Pavla Gomba. Výbor varuje před tím, že obchodování s dětmi bude se sílící ekonomikou v ČR nejspíš přibývat. Lidem, kteří se na UNICEF obrátili, většinou někdo nabízel dítě mezi jedním a dvěma roky. "Dokonce se na nás obrátila jedna paní, které v obchodě žena - zřejmě původem z Balkánu - nabízela půlročního chlapce," uvedla Gomba. Pracovníci výboru osloveným doporučili, aby všechny podrobnosti okamžitě sdělili policii.

Podle odhadů je ve světě prodáno každoročně až 1,2 milionu dětí. Jen zlomek z nich putuje k adoptivním rodičům. Většina chlapců a děvčat se kupuje k práci na plantážích nebo k žebrání či prostituci. Děti se prodávají i kvůli orgánům a k rituálním obřadům. "Obchod s dětmi je velice závažný zločin. Tyto věci se dějí skrytě. Neexistují žádné - ani oficiální, ani neoficiální - statistiky. Problém se nevyhýbá žádné zemi, ani vyspělé, ani rozvojové," uvedla Gomba. Česko je podle ní zatím spíš zemí tranzitní. Nemuselo by ale dlouho trvat, že se kvůli svému rostoucímu bohatství postupně změní i v cíl. Podle ředitelky obchod s dětmi není v ČR dosud tak rozšířený jako v jiných, bohatších státech. "Každopádně jsme země, která je obchodem s dětmi ohrožena," uvedla. Ve velkých městech západní Evropy žijí podle odhadů desetitisíce prodaných dětí.