Muzeum v Plzni dostalo mapy pilota z USA, jenž bombardoval Škodu

Muzeum Škoda v Plzni dostalo tento týden unikátní exponát od bývalého amerického pilota, který 25. dubna 1945 bombardoval se spojenci Plzeň. Dvaaosmdesátiletý David Lustig z Waldenu ve státě New York věnoval muzeu svůj takzvaný únikový balíček. Je to plátěný nepromokavý sáček s mapami a dalšími pomůckami pro piloty, kteří by museli při bombardování seskočit padákem a ocitli by se na cizím území.

"Je to pro nás velice cenné. Je to unikátní kousek, který se velice málo nachází muzeích. Málokdy se po celých 60 let zachoval v tak kvalitní podobě," řekl ČTK Vladislav Krátký z Muzea Škoda. V balíčku, který piloti nosili v kapse kombinézy, byla zejména dvoustranná mapa bombardovaného území a přilehlých států. Letci se podle ní měli v případě potřeby dostat na neutrální nebo spojenci kontrolovaná území. I po 60 letech je mapa tištěná na hedvábí jako nová, nikde se tisk nerozmazává ani nemizí. Americká armáda si dala záležet, takže jména českých obcí a měst vytiskla včetně čárek a háčků nad písmeny, které jinak angličtina nezná.

Lustig byl za války radista a střelec. V Plzni byl naposledy letos v květnu na velkých oslavách 60. výročí osvobození. Dostal zde medaile, které mu osobně předal prezident Václav Klaus a představitelé města. Mezi veterány byl podle Krátkého jediným letcem, který na oslavy přijel.

Velké bombardování Plzně se uskutečnilo 25. dubna 1945, letadla vzlétla z několika základen v Anglii. Útočila na Škodovku a letiště. "Předtím poprvé a naposled v dějinách druhé světové války bylo civilní obyvatelstvo varováno před náletem ve vysílání BBC," poznamenal Krátký. Dělníci proto podle něj opustili fabriku nebo se ukryli v krytech. Protože ale Němci o náletech věděli, byli připraveni na ostřelování. Nad Plzní bylo 25. dubna sestřeleno šest letounů B-17 a zahynulo 24 letců, 56 strojů bylo poškozeno.