Musílková: Hrozili mi zatčením, správní rada VZP zmanipulovaná

Výhrůžky zatčením měly údajně odvrátit ředitelku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřinu Musílkovou od úmyslu vystoupit na svoji obhajobu před Poslaneckou sněmovnou. Musílková v pondělí Radiožurnálu řekla, že výhrůžky, které měly vést k jejímu odstoupení, byly součástí nátlaku na ni. V pořadu Interwiev BBC uvedla, že o jejím policejním vyšetřováním a zatčení měl před jinými lidmi hovořit ředitel odboru kontroly zdravotních pojišťoven ministerstva zdravotnictví Vladimír Dryml. "Doufal, že mi to vyřídí", uvedla Musílková. Ředitelka VZP také řekla, že Dryml u ní a jiných lidí půl roku před uvalením nucené správy na VZP lobboval za to, aby se stal ministrem zdravotnictví, nebo alespoň jeho náměstkem.

Musílková v Radiožurnálu rovněž uvedla, že jednání správní rady, na němž byli již nově jmenovaní zástupci státu, bylo zmanipulované. Po tomto jednání Musílková oznámila, že k 1. lednu 2006 odstoupí z funkce. Ředitelka VZP se dozvěděla, že o jejím možném zadržení se hovořilo na policejním prezidiu. Proto se nějaký čas nezdržovala doma a nepoužívala mobilní telefon. "Ono se dá také vlastně odvést na dva dny nebo tři dny do cely předběžného zadržení. Bylo to všechno směrováno na tu dobu, než začal parlament, než zařadil bod o VZP do svého programu," řekla Radiožurnálu. Musílková je přesvědčena, že členové správní rady byli nuceni hlasovat pro její odvolání. Z třicetičlenného sboru ji 15 lidí podpořilo a 15 chtělo abdikaci. "Když vidíte, že dospělému muži tečou slzy, pláče a omlouvá se, že musí, že ví, že pravda je jinde, pochopila jsem, že lidem bylo vyhrožováno ztrátou místa," řekla.

Ministr zdravotnictví David Rath, který změnu ve složení správní rady VZP prosadil, Radiožurnálu řekl, že se vůči Musílkové vždy choval korektně, přestože ji ostře kritizoval. "Tyhle věci o výhrůžkách jsou samozřejmě smutné, a to ze všech stran, protože víte, že několik lidí z ministerstva zdravotnictví muselo kvůli tomu mít policejní ochranu," uvedl.