Možnost prosadit daňovou progresi VV promarnily, míní Kalousek

Možnost prosadit výměnou za souhlas se sjednocením daně z přidané hodnoty (DPH) na 19 procentech určitou formu daňové progrese promarnila nejmenší vládní strana Věci veřejné na jednání vládní koalice ve středu dopoledne, řekl ČTK ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta poznamenal, že jeho strana je stále připravena jednat. VV ale později prohlásily, že devatenáctiprocentní sazba DPH je pro ně nepřijatelná. "V rámci hledání kompromisu jsem byl ochoten nějakým instrumentem po časově omezenou dobu tu progresi zvýšit," vysvětlil Kalousek. V dnešních Hospodářských novinách prohlásil, že instrumentů, které k tomu lze použít, je celá řada. "Ne proto, že by zachránily veřejné rozpočty nebo že by měly ekonomickou logiku. Ale proto, že jsou období, ve kterých je dobré požádat lidi o vyšší míru solidarity," řekl deníku.

Věci veřejné v dnešním prohlášení pro média DPH ve výši 19 procent jednoznačně odmítly. "Za současné ekonomické situace v naší zemi není nutné přistupovat k takovémuto opatření, u něhož hrozí, že podváže ekonomický růst," stojí v něm. O vyšší DPH prý není možné uvažovat, dokud nebude jisté, že ještě nejde uspořit na straně státu. Podle "přesvědčení a analýz" Věcí veřejných se přitom dá zásadně šetřit na výdajích obrany, ministerstva zemědělství, či práce a sociálních věcí. "Ohrazujeme se proti tendencím obvinit Věci veřejné z kalkulu vyměnit devatenáctiprocentní DPH za navýšení rozpočtu ministerstva dopravy," stojí v prohlášení. Podobné spekulace jsou prý tendenční a manipulativní, protože rozpočet resortu dopravy s debatou o výši DPH nijak nesouvisí. Strana si prý nedovede představit zvyšování nepřímých dání bez zdanění hazardu, auditu daňových výjimek, zavedení progrese vysokopříjmových skupin či zvýšení korporátní daně. VV připomněly i možnost zdanění prostituce či dlouhodobě navrhovanou daňovou amnestii.

Ve středu o rozpočtu a variantách výše DPH jednala vláda, nakonec se ale strany nedohodly a kabinet zvolil původní model, kdy se DPH od roku 2013 sjednotí na 17,5 procentech a schodek rozpočtu bude příští rok 105 miliard korun. Tento postup, dohodnutý před měsícem v koalici, si ale příliš nepřál ani sám Kalousek, který stejně jako premiér Petr Nečas (ODS) preferoval sjednocení DPH na 19 procentech, které by umožnilo smazat dluh na důchodovém účtu a zajistilo rozpočtový deficit pod 100 miliard.

Autor: Ivo Prokop