MO: Čeští vojáci v Iráku jsou v pořádku a zůstávají na základnách

Čeští vojáci v misi Severoatlantické aliance (NATO) v Iráku jsou všichni v pořádku a zůstávají na svých základnách. Stejně jako další spojenci přerušili výcvik místních ozbrojených sil. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. V pořádku jsou také čeští policisté, kteří jsou v Bagdádu. NATO po smrti íránského generála Kásema Solejmáního pozastavilo svoji výcvikovou misi v Iráku. Podle Pejška případné další kroky záleží na vývoji situace a dohodě v alianci. Cílem mise NATO, na níž se od předloňského října podílí několik stovek vojáků, je výcvik iráckých bezpečnostních sil k tomu, aby dokázaly zamezit návratu teroristické organizace Islámský stát.

V Iráku působí téměř 40 českých vojáků, s nimiž je ministerstvo v kontaktu. "Jde o instruktory výcviku z řad vojenských policistů a příslušníků chemického vojska," dodal Pejšek. Mandát pro vyslání vojáků skončí letos, podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) ho bude chtít vláda prodloužit. V Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů. Všichni jsou v pořádku a v případě ohrožení budou okamžitě evakuováni, uvedla na twitteru Policie ČR.

Solejmání, který velel oddílům Kuds a který byl na americkém seznamu teroristů, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá.