Ministři Němec a Jahn se již dohodli na nové podobě úpadkového práva

Návrh nové podoby úpadkového práva je již hotov. Ministr spravedlnosti Pavel Němec a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn se dohodli na konečné podobě návrhu a vláda by o něm mohla rozhodovat přibližně počátkem září. Reforma by měla zrychlit a zjednodušit úpadky a zvýšit pravomoci věřitelů na úkor soudců.

Současná úprava úpadků v ČR je podle expertů katastrofální. Konkurzy trvají léta a věřitelé získají nazpět průměrně jen 17 procent pohledávek, což je nejméně v Evropské unii. Konkurzy navíc mají naprostou převahu nad sanací problémových podniků. Zatímco návrhů na konkurz je v ČR ročně kolem 4000, vyrovnání je nejvýše pár desítek. Úpadek firem by se měl podle návrhu expertů řešit buď konkurzem, nebo reorganizací. Na tu by však měly nárok pouze firmy s alespoň 100 zaměstnanci nebo s tržbami nad 100 milionů korun. Snažit se reorganizovat menší podniky by podle Jahnových expertů nemělo příliš smysl.

Nový zákon by měl zavést také osobní bankrot pro občany nebo drobné podnikatele. Ten je podle expertů nutný kvůli rostoucímu zadlužování obyvatel a stále větší oblibě splátkových prodejů. Lidé by měli mít možnost se oddlužit jednorázovým vyrovnáním nebo splátkovým kalendářem. Zákon pamatuje i na dlužníky, kterým úpadek teprve hrozí. Ti by měli mít šanci překonat svůj krizový vztah mimo úpadkové řízení. Více chránit by se měl také takzvaný poctivý dlužník, tedy takový, který si úpadek sám nepřivodil a snaží se co nejvíce ho splatit. O většině věcí by nově měli rozhodovat sami věřitelé, zatímco dosud měly úpadek na starosti spíše soudy. Převody majetku dlužníka na příbuzné nebudou podle návrhu platit půl roku před zahájením konkurzu.