Ministra Ratha nečekaně přijal saúdskoarabský král Abdalláh

Nečekané přijetí u saúdskoarabského krále označil český ministr zdravotnictví David Rath za klíč k investicím obyvatel Saúdské Arábie v České republice. Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd přijal Ratha v neděli ve svém paláci v Rijádu a zajímal se zejména o české lázeňství. Tento králův krok by mohl ovlivnit chuť saúdskoarabských podnikatelů s Čechy jednat a investovat v České republice, řekl Rath zpravodajce ČTK.

"O přijetí vědí z televize všichni. Co udělá král, udělají všichni, je to klíč k investicím," prohlásil ministr. Král ho přijal zcela nečekaně, když se dozvěděl, že českého politika doprovází velká skupina podnikatelů, mezi nimi i zástupci lázní, nemocnice či farmaceutické firmy. Kvůli audienci prý dokonce vynechal i pravidelnou modlitbu. Rath je po bývalém prezidentovi Václavu Havlovi druhým českým politikem, kterého král Abdalláh přijal.

Českému ministrovi zdravotnictví si čtyřiaosmdesátiletý monarcha postěžoval na bolavá kolena a vyslechl od něj lékařské doporučení, že by měl strávit alespoň dva týdny v lázních. Ministra v neděli přijal také korunní princ Sultán ibn Abdal Azíz Saúd, který potvrdil svůj zájem navštívit Českou republiku.

Ministr Rath se po podpisu memoranda o spolupráci vrací do vlasti. Během třídenního pobytu jednal se svým resortním kolegou. Hamád ibn Abdalláh Maní mu řekl, že má problém: většina pacientů prý nechce jet za lázeňským léčením jinam než do Česka. Ročně se v českých lázních léčí na 5000 obyvatel Saúdské Arábie. České lázeňství a rehabilitace mají v zemi dobrý zvuk.

V Saúdské Arábii pracuje asi 200 českých sester a lékařů, a místní nemocnice by rády získaly další odborníky. To Rath podporuje; pro české zdravotníky je podle něj dobrá zkušenost, když mohou pracovat v mezinárodních týmech.