Ministr zahraničí vysoce ocenil varšavské prohlášení kancléře Schrödera

Cyril Svoboda ve čtvrtek v Berlíně po jednání se svým německým protějškem Joschkou Fischerem vysoce ocenil varšavské prohlášení kancléře Gerharda Schrödera, který v srpnu jménem německé vlády odmítl jakkoli podporovat požadavky vysídleneckých kruhů na odškodnění.

"Schröderovo prohlášení je statečné. K takovému prohlášení bylo třeba sebrat mnohem více odvahy, než si kdo myslí, a to nejen z politických důvodů, ale i proto, že v něm v podstatě jde o velké peníze," řekl Svoboda českým novinářům. "A peníze jsou v politice vždy silný argument," dodal s poznámkou, že "jiní se bojí říkat jiné věci, i když to velké peníze nestojí".

Narážel tak na odpor části české politické scény proti návrhu na humanitární gesto vůči těm příslušníkům německé národnostní menšiny v Česku, kteří za války bojovali proti Hitlerovi za demokratické Československo a po válce se za to dočkali málo uznání, a někteří z nich v rámci celkové protiněmecké atmosféry zažili spíše ústrky. Přestože takto jednajících českých Němců byl z celkového počtu německojazyčného obyvatelstva předválečné ČSR jen zlomek a případné gesto vůči dosud žijícím z nich by nijak nezatížilo český rozpočet, minulá iniciativa některých českých politiků v tomto směru vyšla do ztracena.

Německý ministr srdečně poděkoval Svobodovi za "vše, co řekl o varšavském vystoupení kancléře Schrödera". Na otázku, jak se staví k případnému humanitárnímu gestu vůči českým německojazyčným antifašistům, ale Fischer odmítl jakýkoli komentář. "To je vnitřní záležitost České republiky a musí o ní rozhodnout sami Češi," zdůraznil Fischer. Dodal však, že rámcově "vítá vše, co by mohlo přispět ke zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi".