Ministr Pospíšil vypracoval tři varianty přímé volby prezidenta

Návrh přímé volby prezidenta, který připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, počítá se třemi variantami. Hlava státu by se podle něj mohla volit v jednom, dvou či třech kolech. "Snaze zvolit výraznou a kvalitní osobnost odpovídá jednokolový většinový volební systém, neboť při jeho realizaci je mnohem méně uplatněno takzvané negativní hlasování," uvádí ministerstvo v předkládací zprávě. Podle této varianty by úspěšný kandidát musel obdržet nejméně 12,5 procenta hlasů. "Vzhledem k této skutečnosti se však zvyšuje riziko nezvolení prezidenta a opakování voleb," dodává ministerstvo. Pokud podle návrhu dostane více kandidátů stejný počet hlasů, volby se po dvou týdnech budou opakovat. V případě, že stejná situace nastane i podruhé, rozhodne o budoucí hlavě státu los.

Riziko nutnosti pořádat více voleb se podle ministerstva snižuje ve vícekolových systémech. Pospíšil proto připravil varianty, ve kterých by voliči hlasovali pro prezidenta ve dvou či třech kolech. Do druhého kola podle těchto návrhů postupují dva kandidáti, kteří získali v prvním kole nejvíce odevzdaných hlasů. Ten, kterého bude v druhém kole volit více lidí, se stane hlavou státu. Návrhy se liší v případě, že by oba kandidáti obdrželi v druhém kole stejný počet hlasů. Podle dvoukolové varianty vyhraje v případě rovnosti ten, který přesvědčil více voličů v prvním kole. Podle dalšího návrhu postupují oba do kola třetího.

Pospíšil již dříve uvedl, že novela ústavního zákona nebude obsahovat změny kompetencí hlavy státu. Vypracováním předlohy zákona pověřila Pospíšila na počátku července vláda. Koalice však není jednotná v otázce případného způsobu přímé volby ani v tom, zda má mít nově volený prezident i jiné kompetence než nyní. Lidovci si přejí zůstat u současných pravomocí prezidenta, ODS uvažuje o jejich rozšíření. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Čechů by přímou volbu hlavy státu přivítala.

Autor: Peter Gabaľ