Ministr Mládek: Podíl českého exportu do zemí EU stále roste

Závislost české ekonomiky na exportu do zemí Evropské Unie loni dál rostla. Do zemí osmadvacítky mířilo 84,4 procenta tuzemského vývozu. Na setkání lídrů českého exportu v Praze to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Předloni byl tento podíl podle Českého statistického úřadu 82 procent, v letech 2012 a 2013 šlo do EU 81 procent českého vývozu. Snahou státu je přitom nacházet pro exportéry nové trhy a diverzifikovat tak tuzemský vývoz. Ministr také zopakoval, že výše českého vývozu se loni přiblížila rekordním čtyřem bilionům korun, kladné saldo obchodní bilance dosáhne podle odhadů 490 miliard korun.

ČR podle Mládka ztratila některé tradiční exportní trhy v zemích, které jsou rozvráceny válkou, jako jsou Sýrie, Irák či Libye a nepodařilo se je nahradit jinými arabskými zeměmi. Druhým velkým problémem je klesající export do Ruska. Obrovskou příležitost ve střednědobém horizontu pro exportéry Mládek vidí na trhu Íránu, částečně se podle něj podařilo rozšířit export do postsovětských republik.

Prezident Miloš Zeman chce ještě letos nebo příští rok znovu navštívit Rusko. Řekl to na setkání lídrů českého exportu. Zeman předpokládá, že po zrušení ekonomických sankcí vůči Rusku, budou mít čeští podnikatelé v zemi dobrou pozici. Na příští rok plánuje prezident cestu do Vietnamu a Indie, obě země považuje za perspektivní trhy. Zeman dále uvedl, že silná koruna by měla pomoci české ekonomice tím, že by nutila k inovacím, zvyšování konkurenceschopnosti a zvyšování produktivity práce. Proto je podle svých slov mimo jiné kritikem devizových intervencí České národní banky.