Ministr Gross: Při vojenských operacích se zpřísní bezpečnostní opatření

V případě vojenských operací na Blízkém východě musejí občané počítat se zpřísněním bezpečnostních opatření v České republice. ČTK to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Jeho resort se na tuto možnost připravuje. "Výrazně zvýšená opatření" by se týkala nejen policie, ale i hasičů, uvedl. "Současná bezpečnostní opatření dělají do rozpočtu vnitra poměrně velkou díru, protože s nimi nikdo nepočítal," zdůraznil ministr. Nechtěl ale říci, kolik peněz si opatření dosud vyžádala. Připustil ale možnost, že kvůli nim bude vnitro později muset hledat rezervy ve svých zdrojích nebo hledat řešení s ministerstvem financí. "Bezpečnost občanů a snížení rizik je naší povinností a ty rozpočtové záležitosti budeme řešit dodatečně, byť to není jednoduchou věcí," uvedl ministr Gross.

V případě vojenských operací, jejichž výsledkem by mělo být dopadení osob odpovědných za útok na USA, bude například zvýšen počet hasičských zásahových jednotek, které se přímo podílejí na záchraně lidských životů. Z Grossových slov vyplynulo, že by také policie zostřila ostrahu vládních, soudních, diplomatických a dalších strategických objektů v České republice.

Zvýšený počet běženců z krizových oblastí lze podle ministra Grosse očekávat po případných vojenských operacích na Blízkém východě. Vnitro proto chce zvýšit kapacitu ve svých azylových a záchytných zařízeních pro cizince a hodlá urychlit azylová řízení s nynějšími žadateli. "Urychlili jsme také projednávání zákona o azylu v Poslanecké sněmovně," řekl Gross. Ministr nedokázal odhadnout, kolik běženců by mohlo hledat útočiště v ČR. "Obecně lze říci, že když se kdekoli na světě odehrávají válečné konflikty nebo náboženské konflikty, tak to znamená zvýšenou migrační vlnu," doplnil Gross.