Ministerstvo školství letos poskytne cizím studentům 150 milionů

Ministerstvo školství letos vydá 149,7 milionu korun na studijní programy, které jsou součástí zahraniční rozvojové spolupráce. Vláda ročně udělí 250 takovýchto "stipendií" studentům z rozvojových zemí. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytlo ministerstvo školství. "Tento typ stipendií se uděluje na základě výběru ministerstva zahraničí. Jsou určeny pro bakalářské i magisterské studium," řekla ČTK Lubomíra Černá z tiskového odboru ministerstva školství.

Ministerstvo řídí deset projektů zahraniční rozvojové pomoci. Na dva z nich připadá většina z přidělených prostředků. Hlavním projektem je poskytování vládních stipendií ke studiu na veřejných vysokých školách pro studenty z rozvojových a dalších potřebných zemí na léta 2003 až 2007. Na tento projekt letos připadá 100 milionů korun. Tito studenti studují v češtině, a proto v prvním roce pobytu zpravidla absolvují kurzy ve střediscích Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze. Až po zvládnutí přípravy mohou jít k přijímacím zkouškám.

Druhým nejdůležitějším projektem je poskytování vládních stipendií pro 30 krajanů ročně a vysílání českých učitelů ke krajanským komunitám v zahraničí v letech 2001 až 2005 s rozpočtem 17 milionů korun. Část studentů je přijímána na základě bilaterálních mezinárodních smluv vládní nebo resortní kategorie o spolupráci v oblasti školství. Tento druh stipendia se většinou týká studentů z členských států Evropské unie, Japonska či Izraele. Celkem jich do Česka přijíždí zhruba 200 ročně na tři až devět měsíců. Poskytování těchto stipendií je na rozdíl od rozvojové pomoci reciproční.

Autor: Ivo Prokop