Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu ekonomiky pro letošek a další tři roky

Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu české ekonomiky. Letos vzroste hrubý domácí produkt podle prognózy o 4,8 procenta místo původně očekávaných čtyř procent; příští rok tempo zpomalí na 4,4 procenta. Dosud ministerstvo počítalo na rok 2005 s růstem o čtyři procenta. Zrychlení tempa lze proti dřívějším odhadům čekat podle ministerstva i v letech 2007 a 2008.

Inflace by letos měla v průměru činit 1,9 procenta a příští rok by měla zrychlit na 2,5 procenta, uvedlo ministerstvo. Pokračovat by měl díky dobrému vývoji ekonomiky i růst zaměstnanosti - letos i příští rok až o procento. Míra nezaměstnanosti by tak mohla v roce 2006 klesnout pod hranici 7,5 procenta. V září přitom práci hledalo více než 503.000 lidí, tedy přibližně 8,8 procenta.

Ekonomický růst by měl být letos tažen hlavně zahraničním obchodem. Zpomalení tempa růstu HDP na 4,4 procenta příští rok způsobí odeznění jednorázových efektů spojených se vstupem do EU. Podílet se bude i vliv nynějších vysokých cen ropy, uvedlo ministerstvo financí. V obou letech by se také měla mírně snižovat spotřeba vlády. "Aktuální makroekonomická predikce potvrzuje všestranně dobrou kondici české ekonomiky a dává dobrý výhled i pro příští rok," komentoval odhady ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory je z prognózy vidět, že ministerstvo financí je, co se růstu ekonomiky týká, spíše pesimistické. Optimistické je podle něj naopak v otázky výhledu cen. "My očekáváme, že v roce 2005 bude HDP růst o pět procent, ale v roce 2006 zpomalí na 4,7 procenta," uvedl. O desetinu procenta nižší čísla očekává Jan Vejmělek z Komerční banky.