Ministerstvo financí: Deficit veřejných financí letos stoupne na 6,6 procenta HDP

Deficit veřejných financí kvůli hospodářské recesi stoupne letos na 6,6 procenta. Vyplývá to z fiskálního výhledu zveřejněného ministerstvem financí. Česko tak nesplní tříprocentní hranici nutnou pro přijetí eura. Podle údajů Českého statistického úřadu z počátku října byl loni deficit veřejných financí 2,1 procenta HDP. Současné nastavení rozpočtové politiky neumožní dosáhnout požadovaného cíle, a to s největší pravděpodobností ani v roce 2013, tedy za horizontem současného výhledu," uvedlo MF.

Pokud by ČR neplnila podle MF doporučení EU k odstranění nadměrného schodku, hrozí zemi rovněž až pozastavení čerpání prostředků z Fondu soudržnosti. V roce 2010 by měl podle odhadů MF deficit veřejných financí klesnout na 5,3 procenta. Ministerstvo očekává i prohloubení vládního dluhu.

Ministerstvo financí /MF/ v nejnovější makroekonomické prognóze očekává příští rok růst české ekonomiky o 0,3 procenta. Důvodem je očekávané zlepšení vývoje v zahraničí, zejména v Německu. Dosud úřad počítal pod vlivem schváleného úsporného balíčku s poklesem o 0,5 procenta.