MF: Rozpočet v pololetí překvapivě v přebytku 3,7 miliardy Kč

Státní rozpočet skončil za první pololetí překvapivě v přebytku 3,7 miliardy korun. Ještě na konci května přitom byl ve schodku 27 miliard korun. Důvodem jsou rychle rostoucí příjmy státu a nižší výdaje, uvedlo to v pátek ministerstvo financí. Naposledy hospodařila česká vláda v pololetí s přebytkem v roce 1998.

Proti stejnému období loňského roku je letos hospodaření státu o 53,5 miliardy lepší. Loni rozpočet skončil s deficitem 93,5 miliardy korun, na letošní rok schválila poslanecká sněmovna deficit 83,6 miliardy Kč.

Ekonomové zprávu o přebytku státního rozpočtu přijali poměrně chladně. Většina z nich přivítala, že se státu daří rok od roku vybírat více na daních, ale na druhou stranu upozorňují na schodek na důchodovém účtu. "Vývoj u výdajů na sociální dávky a důchody opět ukazuje, kde je slabé místo celých veřejných rozpočtů," řekl ČTK Petr Sklenář ze společnosti Atlantik FT.

Podle Vladimíra Pikory z Volksbank navíc překvapivý přebytek rozpočtu představuje riziko pro Českou národní banku. "Vláda dokáže nečekaně měnit vývoj svého hospodaření, což se může odrazit v cenách jinak, než centrální banka plánuje," uvedl. Upozornil, že pokud tento trend přetrvá, otevře se další prostor pro snižování úrokových sazeb. Pokud by vláda naopak začala nashromážděné úspory utrácet, sazby by se nezměnily.