Malé obce nemají peníze na mezinárodní cyklostezku

Ústecký kraj má velké problémy s tím, jak dokončit cyklostezku podél Labe. Jde o důležitou část mezinárodní cyklostezky spojující severní a jižní Evropu. Dostavbu blokuje skutečnost, že ji musí zaplatit malé obce, které na ni nemají peníze. ČTK to řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka. Cyklostezka podél Labe je nyní hotová nebo před dokončením jen na území velkých měst jako jsou Ústí nad Labem a Děčín, která byla schopná ji za pomoci dotací postavit. Tyto úseky je nutné propojit. Plánovaná trasa prochází přes katastry obcí, které podle Vonky musí investici uhradit samy. Kraj jim na to peníze dát nemůže. I když získají státní nebo evropské dotace, je pro ně částka, kterou musí doplatit, stále neúměrně vysoká. Někdy se rovná i několika jejich ročním rozpočtům, protože obce mají jen několik stovek obyvatel, ale cyklostezka na jejich území bude měřit řadu kilometrů.

Starosta Miroslav Moucha ČTK řekl, že radnice není ani příliš motivována k tomu, aby stezku stavěla. Cyklostezka bude většinou sloužit lidem, kteří ve Velkém Březně nebydlí. Sice přitáhne do obce turisty, kteří se mohou zastavit v restauraci nebo navštívit místní zámek, ale i tak bude ekonomický přínos cyklostezky podle Mouchy malý.

Ústecký kraj, který vybudování mezinárodní cyklostezky považuje za svoji prioritu, se podle Vonky snaží obcím přispívat na projekty a pomoci jim se žádostmi o dotace.

Autor: Peter Gabaľ