Majitelé bytů odmítají Paroubkův návrh na růst nájmů

Růst nájmů o deset procent ročně, které navrhuje ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek, je pro majitele bytů nepřijatelný. ČTK to řekl místopředseda Občanského sdružení majitelů bytů Libor Dellin. Nájemníci proti takovému zvyšování nájmů nic nenamítají. Paroubkův návrh ale podle předsedy Sdružení nájemníků a poslance ČSSD Stanislava Křečka neřeší ochranu nájemníků a horní výši nájmů u nově uzavíraných smluv. Paroubek navrhuje, aby se nájmy v příštích pěti letech zvyšovaly nejvýše o deset procent ročně. Postupně by se měly zvednout na úroveň tří procent z tržní ceny nemovitosti. Podle ministra nejde o definitivní podobu zákona o nájemném. V sobotu se svůj návrh chystá předložit ústřednímu výboru ČSSD a poté o něm bude jednat i s dalšími politickými stranami a zástupci nájemníků a majitelů.

"Je to absolutně nepřijatelný návrh," řekl místopředseda Občanského sdružení majitelů bytů Dellin. Podle něj by se nájmy měly na úroveň tří procent z tržní ceny nemovitosti, tedy zhruba na 40 až 65 korun za metr čtvereční, zvednout nejdéle do dvou až tří let. "Jde o úroveň nájemného, které pokrývá pouze běžnou reprodukci. Nejsou v něm zahrnuty náklady na rekonstrukci a obnovu ani zisk," dodal Dellin. Poté by se nájmy měly zvýšit na úroveň místního smluvního nájemného. Takovou úroveň podle Dellina loni definoval Nejvyšší soud. "Obecná tržní cena za užívání bytu je cena obvyklá v místě a čase, která se vytváří na trhu s byty s neregulovaným nájemným a je dána nabídkou a poptávkou," citoval definici soudu Dellin. Nyní je podle Dellina regulované nájemné v republice v průměru na úrovni 20 korun za metr čtvereční a měsíc. "Dá se říct, že v 99 procentech obcí nájemné nedosahuje ani 20 korun," dodal Dellin. Majitelé bytů tak nejen nedosahují zisk, ale nemají ani na údržbu nemovitosti. "Kapitálový výnos vlastníka nemovitosti v západní Evropě je ve výši minimálně poloviny nájemného," doplnil místopředseda OSMD.

U lidí, jejichž náklady na bydlení přesáhnou 30 procent z jejich čistých příjmů, by stát podle návrhu Paroubka hradil výdaje nad tuto hranici. Takový příspěvek na bydlení však podle Křečka stát nebude schopen zaplatit. "Na to nemá žádný stát na světě. To by znamenalo platit několik tisíc korun každému důchodci," řekl ČTK Křeček. Paroubkův návrh tak podle něj dostatečně neřeší ochranu nájemníků, kteří by růst nájmů nebyli schopni zaplatit. Paroubkův návrh podle Křečka také neřeší výši nájmů u nově uzavíraných smluv. "Musí být určena jaká hranice nesmí být překročena. Jako to je v Německu. Když překročíte místně obvyklé nájemné, je to lichva," podotkl Křeček.

Bývalý ministr pro místní rozvoj a současný ministr spravedlnosti Pavel Němec považuje návrh ministra Paroubka za ambiciózní a zatím ho nechce blíže komentovat. "Návrh jsme neviděli a dokud nebude na stole, tak ho nebudeme komentovat. V sobotu se může zase všechno změnit a pan Paroubek bude stát za jiným návrhem, který bude popírat tento ambiciózní plán," řekl Němcův mluvčí Petr Dimun.

Lidovecký poslanec a člen podvýboru pro bytovou politiku v poslanecké sněmovně Tomáš Kvapil soudí, že by růst nájmů měl být razantnější. "Nájemné by mělo růst aspoň o 20 procent za rok po přechodnou dobu tří let," řekl ČTK Kvapil. Během této doby by se regulované nájemné mělo přiblížit tržnímu nájemnému. Poté by se výše nájmů měla odvíjet od místně obvyklého nájemného, pokud by však obě hladiny nájmů byly dostatečně blízko.

"Zvyšováním nejvíce o deset procent ročně by se nájemné na úroveň tržního nedostalo ani za deset let," řekl Dellin. Dodal, že to není případ pouze Prahy, ale i dalších měst. V Brně je podle něj tržní nájemné asi 100 korun za metr čtvrteční měsíčně, přičemž regulované nájemné bytu první kategorie činí asi 27 korun. U horších kategorií bytů je nájemné ještě podstatně nižší. Právní předpis chybí nájemníkům a pronajímatelům od listopadu 2002. Ústavní soud tehdy opakovaně zrušil předpis ministerstva financí o regulovaném nájemném. Příprava zákona narážela na spor politiků, zda nájmy deregulovat. Regulované nájmy se týkají asi 747 000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů.