Lidovci jdou z vlády, budou hlasovat pro nedůvěru kabinetu

Lidovci odejdou z vlády a v pátek budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry kabinetu. Oznámil to předseda strany Miroslav Kalousek. Celostátní konference KDU-ČSL ve středu doporučila třem lidoveckým ministrům, aby podali demisi. Křesťanští demokraté opouštějí koalici s ČSSD a Unií svobody-DEU kvůli nesouhlasu s premiérem Stanislavem Grossem. "Jsme však svědky toho, že předseda vlády neváhá brát důvěryhodnost celé demokratické politiky jako rukojmí svých potíží," shodli se lidovci v usnesení.

Pro odchod z vlády a vyslovení nedůvěry bylo 76 delegátů, 14 se hlasování zdrželo. Jedním z nich byl i ministr zahraničí a místopředseda strany Cyril Svoboda. "Budu (usnesení) respektovat a naplním ho," řekl na dotaz novinářů. Nechce prý ale, aby byl osud vlády v rukou KSČM. Kalousek však na tiskové konferenci odmítl názor, že by rozhodnutí KDU-ČSL posilovalo vliv komunistů.

Z Kalouskových slov také vyplynulo, že lidovečtí ministři podají demisi již ve čtvrtek, vzápětí to potvrdili i sami ministři, tedy Svoboda, Milan Šimonovský a Libor Ambrozek. Ve středu však ještě zamířili na zasedání kabinetu.